Fideszes ötlet: tanuljon mindenki géppisztollyal lövöldözni

A honvédelmi kötelezettség ellátása érdekében minimális katonai kiképzés szükségességéről beszélt Pósán László fideszes parlamenti képviselő tegnap lapunknak, a készülő új alkotmány kapcsán.

A politikus – „civilben” a Debreceni Egyetem történésze – szerint a most hatályban lévő alaptörvény és egyes jogszabályok között „ellentmondások vannak, amik még senkinek sem szúrtak szemet”. Mint fogalmazott, az „alkotmány úgy szól, hogy Magyarországon a honvédelem mindenkinek a kötelessége, de a honvédelmi törvény azt mondja, hogy nincs sorkatonaság”. Hozzátette: „ott van a feloldhatatlan ellentmondás az egészben, hogy ha ne adj’ isten hirtelenjében itt terem az ellen, s ha kiosztják a puskát, és aki még életében nem látott puskát, az még meg sem tudja tölteni”.

Pósán László lapunknak kifejtette: „régóta mondják szakmai körökből, hogy minimális kiképzést vagy valamit muszáj lenne visszahozni, hogy az alaptörvényben lévő kötelezettséget el lehessen látni”. Kérdésünkre, mit is jelentene ez a „minimális kiképzés”, a képviselő azt válaszolta: „ha a honvédelem alapvető kötelezettség, akkor annak az előfeltételét, hogy ez megvalósítható legyen, azt hozzá kell rendelni”. Közölte „még világosabban fogalmazva, olyan emberekkel, akik életükben nem láttak kézifegyvert, egy kézigránátot, egy gázálarcot, azokkal ezt nem lehet megvalósítani”. Arra, hogy a kiképzés időben mit jelentene, napokat, heteket vagy egy évet, Pósán László kifejtette: „nem merem azt mondani, hogy két nap, lehet, fogalmam sincs róla, de lehet, hogy két hét, lehet, hogy két hónap, nem tudom”. Szerinte az időtartamról „meg kell kérdezni azokat, akik a mostani hadseregben a kiképzés ügyeivel foglalkoznak, ők meg tudják mondani, hogy a géppisztollyal való lövöldözést vagy karbantartást egy nap alatt meg lehet-e tanulni, vagy kell hozzá két hét, nem tudom”.

Mivel Pósán László az új alkotmánnyal kapcsolatban fejtette ki véleményét, tudósítónk megkérdezte tőle, hogy mi a véleménye a Velencei Bizottság állásfoglalásáról, mire a képviselő azt válaszolta: nem olvasta.

Angyalbőrben minden kicsit más. Társadalomábrázolás, dokumentarista fotográfia, sorozat. I. díj 7/10
Angyalbőrben minden kicsit más. Társadalomábrázolás, dokumentarista fotográfia, sorozat. I. díj 7/10
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.