'Eddig csak hazug voltam, most már hülyének is néznek'

Komoly kihívások elé állította a kormányt egy mondat a Széll Kálmán Tervből, majd egy levél, amellyel a kormányfő és a belügyminiszter megpróbálta megnyugtatni, illetve bizalmukról biztosítani és további elkötelezett munkára sarkallni a rendvédelmi dolgozókat.

Az úgynevezett semmisségi törvény elfogadásával a kormányoldal hazugnak bélyegezte a rendőröket – a különböző internetes fórumokon olvasható üzenetek és az érdekképviseleteknek küldött levelek erről árulkodnak. S a kormány erre még rá is tett egy lapáttal: Orbán Viktor miniszterelnök és Pintér Sándor belügyminiszter március 14-én kelt levelükben igyekeztek megmagyarázni, hogy a törvénynek nem célja a feladataikat rendkívüli áldozatvállalással, magas erkölcsi és szakmai színvonalon, jogszerűen ellátó rendőrök elbizonytalanítása.

„Eddig csak hazug voltam, most már hülyének is néznek”, írta a levélre reagálva egy rendőr az egyik érdekképviseletnek.

Az Orbán–Pintér-levél az utolsó csepp volt a pohárban. A Széll Kálmán Tervben meghirdetett program, amely szerint a jövőben csak az mehessen nyugdíjba, aki elérte a nyugdíjkorhatárt a hivatásos rendőrök, katonák, tűzoltók, pénzügyőrök, büntetés-végrehajtási dolgozók és titkosszolgák – mint mondják – világszere ismert és elismert jogát vonná meg, a korkedvezményes nyugdíjba vonulás lehetőségét. A kormány azt mondja: úgy akarja átalakítani a rendszert, hogy ne azért legyen vonzó a rendőri és általában a rendvédelmi pálya, mert onnan akár már 40 évesen is nyugdíjba lehet vonulni. Olyan életpályamodellt készítenek, ígérik, amely a minél tovább szolgálatban maradásra ösztönzi a hivatásosokat.

A baj csak az, hogy az érintettek nem hisznek az ígéretekben. Az évtizedek óta fennálló rendszer átalakítása pénzbe kerül, a rendvédelmi dolgozók is pénzt akarnak, legalább ötödével több bért a jelenlegi juttatásaiknál. Azonban a kormány nemrég tízmilliárdokat zárolt a rendvédelem területén is a költségvetés nehéz helyzete miatt, miből jutna akkor átalakítása, béremelésre?

A kormány megalakulásakor azt ígérte, rendet teremt az ország közbiztonsági válság sújtotta területein. A rendteremtés meg is kezdődött, de most úgy tűnik, a rendteremtők megelégelték, hogy – mint fogalmaztak – egyre több munkáért relatíve egyre kevesebb bért kapnak. Kérdés, az április 9-től meghirdetett permanens rendvédelmi demonstráció a Parlamentnél meghozza-e a remélt eredményt, megmaradnak-e a rendvédelmisek szerzett jogai, avagy Orbánék tudomásul veszik a figyelemfelhívó tüntetést, de nem törődnek vele.

Április 5-én a szaktárca állítólag előáll a maga javaslataival, amelyek a kiszivárgott hírek szerint akár el is nyerhetnék az érintettek tetszését. Csakhogy a belügyminiszterrel korábban kötött egyezségüket egy kormány által is támogatott önálló képviselői indítvánnyal negligálták tavaly, és semmi garancia nincs arra, hogy ez nem ismétlődhet meg újra.

Járőrök biztosítanak egy tüntetést – velük kik vállalnak szolidaritást?
Járőrök biztosítanak egy tüntetést – velük kik vállalnak szolidaritást?
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.