Margitsziget – kivárásra ítélve

Harmadannyi pénz jut fenntartásra, új beruházásra pedig szinte semennyi a Margitszigeten. De ez a főváros környezetvédelmi bizottsága szerint nem lehet indok a semmittevésre.

Galéria a viharvert Margitszigetről - Klikk a képre!

Hajléktalanok a padon, az épületzugokban és a fák lombsátra alatt, futók és babakocsit tologató kismamák a sétányokon, kutyák és gazdáik a füvön, romos épületek, elhagyatott teniszpályák, vidám pulykák a vadaskertben, bukdácsoló gyerekek és a Főkert emberei a Domonkos-rendi romoknál. Utóbbiak fát kopogtatnak és egy kempingasztalra helyezett laptop képernyőjét figyelik.

A fába szúrt érzékelőkből induló hangrezgések ugyanis a törzsön áthaladva pontos látleletet adnak a fa belső állapotáról: hol korhad és mennyire. Évente 8000 ilyen mérést végeznek a Margitszigeten. Egyetlen mérés 3750 forintba kerül, ami önmagában 30 milliós tétel a cég margitszigeti költségvetésében. S még van néhány.

A klasszikus kertészeti feladatokra – gyep, virágok, cserjék fenntartása – az idén 150 milliót szavazott meg a Fővárosi Közgyűlés, az optimális öszszeg ennek a négyszerese lenne. S ez még csupán a növényzet. Az építmények, a tórendszer, a parkfelszerelési tárgyak, az öntözőhálózat karbantartása, valamint az őrzés további 182,5 millióba kerülne – már ha lenne rá pénz. De nincs. S akad még feladat bőven.

A Fővárosi Önkormányzat városfejlesztési és környezetvédelmi bizottságának felkérésére készített friss becslés szerint a Margitsziget gondozására évente 826 millió forint kellene. A főváros által készített szigorú költségvetés azonban a fenti összegnek kevesebb mint harmadát biztosítja a cégnek. S ez legfeljebb a sürgető szükség kielégítésére elég. A szigetet használhatóbb, kényelmesebb, szemet gyönyörködtető pihenőhellyé varázsló beruházásokra már nem. Holott a városlakók egyre inkább vágynak rá.

Ezt már az előző városvezetés is felismerte. 2007-ben problémafeltáró tanulmány készítésével bízták meg a Főkertet, majd ennek birtokában operatív intézkedési terv is készült. Majd egy évig nem történt semmi. Akkor is csupán annyi, hogy a Főváros Közgyűlés a Főkert gondnokságába utalta a 96 hektáros Margitszigetet. S azután megint nem történt semmi, egészen az idei költségvetési vitáig. Szaniszló Sándor, a városfejlesztési bizotság szocialista elnöke ekkor – erősen kevesellve a sziget beruházási célú előirányzatát –több pénzt kért. Nem sok sikerrel. A városvezetés végül csak a futópályák felújítására ítélt meg 300 ezer forintot, minden mást törölt a tervekből.

– Ez az összeg még a megjelölt feladatra is kevés. Ennél is szomorúbb, hogy az új városvezetés csupán ennyi figyelmet szán Budapest kiemelt rekreációs célpontjára. Holott egy korábbi felmérés szerint naponta átlagosan harmincezer ember keresi fel a Margitszigetet. Ez a szám vélhetőleg tovább növekedett az elmúlt időszakban, hiszen a gazdasági válság az olcsóbb, közeli pihenési lehetőségek felé irányította a családokat – indokolja a felvetés jogosságát Szaniszló Sándor.

A bizottsági elnök nem nyugodott bele a városvezetés elutasításába és március közepére helyzetértékelő kerekasztal-beszélgetésre hívta a szigeten található intézmények, illetve érintett fővárosi szervezetek vezetőit. A résztvevők megegyeztek abban, hogy a Sziget használhatóbbá tételéhez kétezer új parkolóra, a 2008-ban felszámolt parkőrrendszer visszaállítására, az árusok sorainak rendezésére, az évi nagyrendezvények számának háromban történő maximálására, a szigeten élő hajléktalanok másutt történő elhelyezésére, a jelenlegi kettőnél több illemhelyre, az ideiglenes nyári szórakozóhelyek működésének korlátozására lenne szükség.

A városfejlesztési bizottság abban is egyetért, hogy a sziget felvirágoztatásához egy minden szereplő által elfogadott stratégia – és persze pénz – kellene. Utóbbira egyelőre nincs remény, de ez nem lehet ok a semmittevésre – véli Szaniszló Sándor, aki szerint számos dologban enélkül is előbbre léphetnek. Így segíthetik a hajléktalanellátó szervezetek bejutását és a rendszeres ellenőrzéseket a szigeten.

A közbiztonság javítása érdekében tárgyalásokat kezdtek Pető Györggyel, a Fővárosi Biztonsági Iroda vezetőjével egy „szigetőr” alkalmazásáról, aki egyfajta diszpécserként működne együtt az illetékes hatóságokkal. A bizottság következő ülésén vendégül látja Vitézy Dávidot, a Budapesti Közlekedési Központ vezetőjét, aki a busztender fejleményeit ismerteti majd. A fővárosi képviselők egyúttal átadják ajánlásukat is, hogy a szigeten csak környezetkímélő buszok közlekedjenek.

A bizottság ezenfelül felkéri Tarlós István polgármestert, hogy kezdeményezzen tárgyalásokat a szigeten elhagyatottan álló Honvédelmi Minisztérium kezelésében lévő ingatlanok fővárosnak történő átadásáról. A bizottság elnöke szerint a tárgyalások valószínűleg jó ideig elhúzódnak, így lesz idő pénzt gyűjteni az épületek felújítására.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.