Fölmentették a rajztanárt

Felmentette a bíróság B. Mihály, mohácsi rajztanárt, akit az ügyészség azzal vádolt, hogy tizenhat kiskorú lány terhére követett el szemérem elleni bűncselekményt.

A most 47 éves B. Mihályt 2009 februárjában munkahelyén, a mohácsi Brodarics István Általános Iskolában vették őrizetbe. A férfi ellen egy hatéves kislány anyja tett feljelentést. Az anya és a gyermekkel beszélgető pszichológus úgy vélte, a tanár szexuális szándékkal simogatta a kislányt. A tanár növendékei közül összesen tizenhatan tettek terhelő vallomást.

A tanárt szemérem elleni erőszak bűntettével vádolták meg, s e bűncselekmény elkövetőjére akár 15 év börtön is kiszabható. Az egy éve kezdődött perben szerdán hirdetett ítéletet a mohácsi bíróság, és felmentette B. Mihályt a súlyos vád alól. Ennél többet a sajtó számára nem mondtak el, mivel – a sértettként kihallgatott gyerekek érdekében – a tárgyalás zárt volt. A bíróságra eljött a tanár több volt tanítványa és kollégája, s ők sírva és megkönnyebbüléssel fogadták a döntést. Emlékezetes, hogy az ügy kirobbanásakor B. Mihály volt diákjai és azok szülei, úgy százan, szimpátiatüntetést tartottak a tanár mellett Mohácson. A grafikusként sikeres pedagógus rendkívül népszerű a Duna-parti városban, 25 éve működő szakkörének diákjai közül sokan nála alapozták meg művészpályájukat. Az eset kapcsán megszólaló volt növendékek úgy vélték, B. Mihály túláradó apai szeretettel, s nem szexuális indítékkal simogatta 6-8 éves tanítványait. A bíróság is ezt az álláspontot fogadta el. Az ítélet nem jogerős, mivel az ügyészség fellebbezett. A bíróság a szerzői jogok megsértése miatt viszont elmarasztalta B. Mihályt, s kétszázezer forint pénzbüntetésre, illetve perköltség kifizetésére kötelezte, mivel a nyomozás során a tanárnál lefoglalt számítógépen nem jogtiszta programokat találtak. Ez ellen B. Mihály fellebbezett, mivel a gép az iskola tulajdona.

A grafikus az ítélet után bejelentette, hogy többé már nem kíván tanítani. Azt, hogy miért fordult ellene a tizenhat tanítvány és a gyerekek szülei, B. Mihály nem tudja. Az egy éven át előzetes letartóztatásban lévő férfi nem gondol arra, hogy az ellene vallomást tevők családjával szemben kártérítési pert indít. Mint mondta: a szülőket az aggódás vezérelhette, s ezt ő megérti.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.