Elítélt uzsorás

Zsarolásért, csalásért, jogosulatlan pénzügyi tevékenységért, magánokirat-hamisításért, valamint hamis vád bűntettéért a pécsi bíróság első fokon, nem jogerősen 8 év és tíz hónap börtönre ítélte a siklósnagyfalui Gy. Lászlót.

A most 45 esztendős férfi a falujában és a környező településeken többeknek – leginkább munka és jövedelem nélküli, roppant szegény sorban tengődő embereknek – kölcsönt adott havi 50-100 százalékos kamatra. Aki nem tudott fizetni, azt gyakran megfenyegette, és tartozását havonta-kéthavonta megduplázta. Több adós háza Gy. László tulajdona lett, mivel az ingatlan volt a fedezete a folyamatosan hízó kölcsönöknek.

Az egyik károsult, miként arról korábban beszámoltunk, Mali Zoltántól, Drávapiski polgármesterétől kért segítséget, s az uzsorások ellen harcot hirdető faluvezető 2008 tavaszán feljelentést tett a rendőrségen. A nyomozás, majd a bírósági eljárás során Gy. László azt állította, hogy baráti kölcsönöket adott, és nem kért kamatot a pénze után, s tagadta, hogy keményen fellépett volna a nem fizetőkkel szemben.

A bíróság azonban szerdai ítéletében bűnösnek találta a férfit, s a főbüntetés mellett tíz évre eltiltotta őt a közügyek gyakorlásától is. A már három éve előzetes letartóztatásban lévő Gy. László felmentéséért, az ügyészség az ítélet súlyosbításért fellebbezett, így az uzsorásper néven elhíresült eljárás a megyei bíróságon folytatódik.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.