A Horn család humánusnak tartja a kormány hozzáállását

Horn Gyula volt miniszterelnök családja szerint Wittner Mária kijelentései a nyilatkozót minősítik, és olyan színvonalról árulkodnak, amelyre méltatlan és értelmetlen reagálni.

A család részéről így értékelik Wittner Mária múlt heti parlamenti felszólalását, amikor a fideszes képviselő az alkotmányozás vitájában azt mondta, hogy „Horn Gyula hóhér volt” és „három éve ott vergődik a Honvéd Kórházban, mert képtelen meghalni”. A család egyik tagja lapunk megkeresésére annyit mondott, hogy a család köszönetét fejezi ki mindenkinek, aki Horn Gyula egészségügyi állapota miatt aggódik, és szeretne mindenkit megnyugtatni, a beteg állapota stabil, az Állami Egészségügyi Központban teljességgel biztosított a folyamatos gyógykezelése. A család azt is hangsúlyozni kívánja, hogy e nehéz helyzetben megnyugvással fogadták, hogy a jelenlegi kormányzat részéről korrekt és humánus hozzáállás tapasztalható a kérdésben, ami a család rendelkezésére álló információk szerint Orbán Viktor miniszterelnök személyes döntésének tudható be.

A volt miniszterelnök 2007 nyarán, hetvenötödik születésnapján mutatkozott utoljára a nyilvánosság előtt a Magyar Nemzeti Galériában megrendezett ünnepségen. 2007. szeptember 16-án került kórházba, azóta a budapesti Állami Egészségügyi Központ őrökkel és kamerákkal vigyázott VIP-részlegében kezelik. Szűk családi körén kívül mást nem fogad, a család kérésére a kórház nem nyilatkozik az állapotáról.

Az atv.hu tavaly decemberben adott arról hírt, hogy Horn Gyula betegsége olyan jellegű, hogy akár otthon is lehetne ápolni. A Honvédelmi Minisztérium vezetése ezért azt fontolgatta, hogy az egykori kormányfőt hazaengedik a minisztérium kötelékébe tartozó Állami Egészségügyi Központból. A portál szerint Orbán Viktor miniszterelnök közbenjárására végül mégis az intézményben maradásról döntöttek. Szilvásy István, az ÁEK egykori főigazgatója a Klubrádióban ugyanakkor arra hívta fel a figyelmet, hogy a közjogi méltóságok tiszteletdíjáról és juttatásairól szóló, az első Orbánkormány idején elfogadott törvény értelmében a miniszterelnököt és a volt miniszterelnököt a szolgáltatást nyújtó egészségügyi intézmény és a Miniszterelnöki Hivatal külön megállapodása szerint térítésmentes egészségügyi ellátás illeti meg.

Az MSZP bocsánatkérésre és parlamenti mandátumáról való lemondásra szólította fel Wittner Máriát, és elhatárolódást követelt a Fidesztől, mindhiába. A hét végén Wittner a Borsonline kérdésére még azt is kijelentette, hogy „a jóisten büntetésének tekinti a volt kormányfő jelenlegi egészségi állapotát”. „Nem kívánom a halálát, de megkapja a büntetését még itt a földön. Ezt kapta meg Toller is, mert királyt csinált a böszméből”, mondta a tavaly elhunyt Toller László pécsi polgármesterre és Gyurcsány Ferencre utalva. A baranyai szocialisták tiltakozására a Fidesz négytagú pécsi parlamenti képviselőcsoportjából Hoppál Péter annyit mondott: nem értünk egyet Wittner Máriával.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.