'Nem adunk ötleteket jogaink csorbításához'

Kónya Péter, a Fegyveres és Rendvédelmi Dolgozók Érdekvédelmi Szövetsége elnöke szerint semmi jóval nem kecsegtet a Rendvédelmi Szervek Érdekvédelmi Fórumának (RÉF) április 5-re összehívott ülése előtt a Pintér Sándor nevében írt levél, bár számára újdonságokat sem tartalmazott.

Lapunknak nyilatkozva elmondta: a belügyminiszter már a RÉF múlt heti ülésén tényként közölte, hogy a jelenlegi szolgálati nyugdíjrendszert átalakítja a kormány, mert ahogy fogalmazott: tarthatatlan, hogy életerős középkorú embereket nyugdíjazzanak, miközben a rendvédelemben egyre kevesebb a tapasztalt szakember. Pintér olyan javaslatokat várt a szakszervezetektől a mai rendszer átalakítására, amelyek többletforrásokat nem igényelnek, a kormánynak ugyanis nincs pluszpénze a rendszer átalakítására.

– Tőlünk ne várják el, hogy asszisztáljunk az utóbbi években amúgy is alaposan megnyirbált szerzett és törvényben biztosított jogaink további csorbításához – szögezte le Kónya Péter arra a kérdésre válaszolva, hogy miért nem álltak elő saját javaslatokkal, ahogy azt a szaktárca a múlt heti RÉF-ülésen kérte. – Szerintünk a mai rendszer átalakítása többletforrások nélkül elképzelhetetlen. Ha a kormánynak nincs rá pénze, mindenkinek jobb, ha minden marad a régiben.

(A Belügyminisztérium szerint a hivatásosok idő előtti nyugdíjazása évi hárommilliárd forint többletterhet ró a tárcára.)

Kónya Péter megütközéssel olvasta a Pintér Sándor nevében írt levelet. Szerinte ez azt üzeni, hogy lehet demonstrálni, de úgyis minden úgy lesz, ahogy azt a kormány már eldöntötte.

– Én személy szerint utálok demonstrálni, de ha ki kell menni az utcára hivatásunk védelmében, nem fogunk habozni –mondta Kónya, aki bízik abban, hogy kiállásukkal elérik céljukat.

– És bízom abban is, hogy rövid idő alatt meglesz az eredménye. A világon sehol sem örülnek annak, ha a rendészeti dolgozók túl sokáig tüntetnek, sehol nem merték eddig még megkockáztatni sem, hogy valakinek „elguruljon a gyógyszere”. Remélem, ez nálunk sem lesz másképp. Mi nem tömegeket akarunk az utcára vinni, a célunk az, hogy folyamatos jelenlétünkkel a Parlament előtt emlékeztessük a képviselőket, hogy elegünk van a jogaink csorbításából.

Kónya leszögezte: az érdekképviseletek készek tárgyalni. Még a szolgálati nyugdíjrendszer átalakítását (nem a teljes eltörlését, csak bizonyos mértékű átalakítását) is tudomásul vennék talán, ha a kormány hihető és később végrehajtható javaslatokkal állna elő.

– Várjuk a szaktárca és a kormány javaslatait – mondta, hozzátéve, hogy az eddig kiszivárgott hírek azonban az érdekképviseletek számára elfogadhatatlan kormányzati elképzelésekről szólnak. – Reaktiválni kívánják a korkedvezménnyel, egészségi okokból nyugdíjazott, 55 év alatti volt hivatásosokat. Egyidejűleg leállították az egészségügyi alkalmassági felülvizsgálatokat, így ma már az sem mehet szolgálati nyugdíjba, aki nyilvánvalóan alkalmatlan a szolgálatra. – A kormány törvénnyel akarja visszakényszeríteni a szolgálatba a nyugdíjas hivatásosokat és ott tartani a még csak nyugdíjba készülőket, ahelyett, hogy vonzóvá tenné számukra a pályát, érdekeltté tenné őket önmaguk reaktiválásában, illetve a még szolgálatban lévők aktív korának meghosszabbításában – mondta Kónya, aki nem kívánt találgatásokba bocsátkozni arról, milyen mértékű béremeléssel lennének elégedettek az érdekképviseletek, hol van az a határ, amikor hajlandók lennének elfogadni a kormánynak a Széll Kálmán Tervben megfogalmazott elképzeléseit a szolgálati nyugdíj megszüntetéséről. Azt mondta: ilyen horderejű változtatást csak a szabályok módosítása után szolgálatba lépő hivatásosokra nézve tart elképzelhetőnek. Persze az ördög a részletekben búvik meg. Tárgyalási alap lehetne például, ha a kormány egyszeri béremeléssel kompenzálná az elmúlt négy-öt év elmaradt inflációkövető béremelését (ami Kónya szerint 20 százalék körüli egyszeri béremelést jelentene), s egyidejűleg elkészítene egy kiszámítható bérnövekedést is előrevetítő életpályamodellt.

– Ennek ma semmi realitása, a kormánynak erre nincs pénze – fogalmazott Kónya, majd hozzátette: megállapodásra csak akkor kerülhet sor, ha megfelelő jogi és politikai garanciákat kapnak, hogy az egyezséget semmiféle trükkel nem rúgja fel a kormány. – Nem szeretnénk úgy járni, mint tavaly novemberben, amikor megállapodtunk Pintér Sándor belügyminiszter úrral, majd egy egyéni képviselői indítvánnyal (amelyet a kormány is támogatott) pár nappal később fel is rúgták azt.

Bekeményítenek
Bekeményítenek
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.