Sérült gyerekek: olcsóbb elküldeni őket

„Azért szeretek ebbe az iskolába járni, mert szeretek itt tanulni és játszani.” Norbi gyöngybetűkkel rótt sorainak a szakértői bizottság és a körzeti általános iskola tanárainak szakvéleménye ad különös megvilágítást, amelyek szerint Norbi nem tanítható meg írni, olvasni, számolni.

Az enyhe fokban értelmi fogyatékos gyermekeket fogadó Kormos István Általános Iskolában mégis megpróbálkoztak a dologgal, sikerrel. Csakhogy a fenntartó V. kerület bezáratná az intézményt - nincs elég pénz.

A Belváros megbízásából az Okker Zrt. idén februárban valamennyi kerületi fenntartású közoktatási intézmény működését átvilágította. A felkérés célja a költséghatékonyabb megoldások keresése, mert változatlan intézmény- és gyermeklétszám mellett már nem lehet tovább húzni a nadrágszíjat. Az Okker Zrt. azt javasolta, hogy számolják fel a nem kötelező feladatok ellátását. Ezek közé sorolható a kerület egyetlen saját gimnáziumának fenntartása, míg a sérült gyermekek ellátása együttműködési szerződés keretében is megoldható. Ez a Szemere Bertalan Általános Iskola és Gimnázium középiskolai osztályainak kimenő rendszerben való megszüntetését és a Kormos István Általános Iskola bezáratását jelenti. A felszabaduló ingatlanokat pedig eladhatnák.

PásztorTibor (MSZP) belvárosi képviselő a Szemere megszüntetését nem tartja hibának, mert a kerületben, mondja, több jó gimnázium is működik. Más a helyzet a sérült gyerekeket fogadó Kormos iskolával, amelyből az egész városban nincs egytucatnyi. A képviselő nem tagadja, hogy a fenntartására költött évi 170 millió forint elég sok, de ez – teszi hozzá –a speciális igényű tanulók ellátásának „felára”. Pásztor Tibor szerint azt sem árt végiggondolni, hogy hová küldik ezeket a gyerekeket, ha minden kerület, sokallva a speciális iskolák fentartási költségét, bezáratja ezeket.

A Szemere általános iskola és gimnázium
A Szemere általános iskola és gimnázium
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.