Budapest a 'lázári úton'

A fővárosi önkormányzat az ellenzéki pártok és a szakmai szervezetek tiltakozása ellenére – nyolc hónapos felmondási idő mellett – szerződést bontott valamennyi fővárosi hajléktalanellátó szervezettel. Az egyoldalú felmondás a civil ellátók nagyobb részét tömörítő Tízek Tanácsa szerint beláthatatlan következményekkel – az előzetes becslések szerint több mint ezer ember utcára kerülésével – járhat.

Tarlós István főpolgármester viszont azt tartja tarthatatlannak, hogy az egész ország hajléktalanproblémáját Budapest nyakába zúdítják. A város így is erején felül teljesít. A váltságköltségvetés ellenére sem jut kevesebb az idén hajléktalanellátásra, a két profi szervezet megbízása pedig garancia a szűkös források hatékony felhasználására.

A fővárosi önkormányzat fideszes többségű egészségügyi és szociális bizottsága sem támogatta a városvezetés hajléktalanellátást felszámoló javaslatát. A bizottsági ülésen ugyanis világossá vált, hogy nincs semmilyen koncepció a szolgáltatás későbbi működtetésére – állítja Havas Szófia (MSZP) bizottsági alelnök. –Tarlós Istvánnak el kellett volna olvasnia a Fidesz által beterjesztett és elfogadott költségvetést, amelyből számára is kiderült volna, hogy 25 százalékos elvonás érinti az ágazatot.

A főpolgármester szerint a váltságköltségvetés ellenére sem jut kevesebb az idén hajléktalanok ellátására
A főpolgármester szerint a váltságköltségvetés ellenére sem jut kevesebb az idén hajléktalanok ellátására

A nyolc hónap lejártával, 2011 őszétől egyetlen fillér sincs betervezve hajléktalanellátásra. Még koncepció sincs. A döntés nyomán ellehetetlenül a fővárosi hajléktalanellátás, több ezer utcán élő ember egyébként is szörnyű sorsa fordul még rosszabbra – mondta Havas Szófia, aki szerint ez a lépés még Tarlós István őszi provokatív lépését – a fővárosi hajléktalanok kiűzését a belvárosi aluljárókból – is felülmúlja.

– Budapest döntésével rálépett a „lázári útra”. A Fidesz szemében szegénynek lenni bűn, amiért büntetés jár. Ennek jegyében a kormány szeptembertől megtiltotta a közterek nem rendeltetésszerű használatát, a főváros az aluljárókból tiltotta ki a hajléktalanokat, a kerületek pedig pénzbírsággal sújtják őket. Miközben a kilakoltatási moratórium újabb ezreket lökhet az utcára, a főváros 86 millió forinttal csökkenti a hajléktalanellátásra fordítható forrást. Ezt csak részben kompenzálja a 41,6 millió forintos céltartalék képzése.

A szerződések felbontása alapjaiban rengeti meg az ellátórendszert, amelyről eddig egyetlen szakmai kritika sem hangzott el – hívja fel a figyelmet Somfai Ágnes (LMP), aki azt is furcsállja, hogy a jövőben miért éppen a Menhely Alapítványnyal, illetve a Máltai Szeretetszolgálattal kíván együttműködni a városvezetés.

– Húsz éve ismerem Tarlós Istvánt. Még óbudai polgármester korában alakítottunk ki igen jó munkakapcsolatot, így én nem látom olyan borúsan a jövőt. A források az Öszszefogás Közalapítvány 40 millióját leszámítva nem szűkülnek, de kétségtelenül új prioritások mentén használjuk majd fel – magyarázza Vecsei Miklós, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat alelnöke. – A korábbi szerződések felmondása senkit nem érhetett meglepetésként. Az újak megkötésére pedig, hiszen rajtunk és a Menhely Alapítványon keresztül más ellátókkal is szerződést köt majd a főváros, még több hónapunk van. Közös felelősségünk, hogy megoldást találjunk. Reményeim szerint az utcán élő hajléktalan emberek ellátáshoz juttatása lehet ez a közös nevező. Az „utcák megtisztítását” azonban nem rendészeti eszközökkel, hanem egyénre szabott megoldásokkal tartom elképzelhetőnek.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.