Otthonszülés: Mi történt az elmúlt húsz évben?

Az otthonszülés-mozgalom csaknem húsz éve küzd azért, hogy a nők szabadon választhassák meg, hol kívánják világra hozni kisbabájukat.

Geréb Ágnes nem csak az „otthon szülés úttörője” (Economist), ő harcolta ki azt a ma már természetesnek tűnő jogot, hogy az apák is bent lehetnek a kórházi szülőszobákban gyermekük születésénél.

Először Horváth Ágnes liberális egészségügyi miniszter idején készült jogszabálytervezet a helyzet rendezésére, de azzal a bábák és az otthon szülést ismerő szakemberek is elégedetlenek voltak. Az egyeztetések azonban Horváth Ágnes leváltása miatt megakadtak. Szocialista utódja, Székely Tamás többször megígérte, hogy a ciklus végéig meglesz a jogszabály, de ez nem valósult meg. A helyzet kezdett tarthatatlanná válni. Évente 200–250 nő dönt ugyanis úgy, hogy kórházon kívül akar szülni. A jogszabályok ezt a döntést lehetővé tették ugyan, de azt nem, hogy szakember, egészségügyi személyzet segítsen a szülés körül. Ha bármilyen gond felmerült az intézményen kívüli szülésnél, és mentőt kellett hívni (ez egyébként természetes dolog: a szülések egy kis része kórházakban fejeződik be, ezért különösen fontos a fogadókórházak szerepe az otthon szülés szabályzásában), az érintett családhoz néhány perccel később becsöngetett a rendőrség is.

A háborítatlan születésnél kulcsszerepet játszó bábák húsz éve kérik, hogy szakmájukat – amely a világ számos országában legitim hivatás – ismerje el a magyar állam: mindeddig hiába. Engedély híján viszont tiltott egészségügyi tevékenységet folytattak, ha otthon szülésekhez hívták őket. Az otthon szülést választó családoknak tehát nem csak a társadalom egy részének megvetésével („felelőtlen, a gyerekét veszélyeztető anya”), hanem a hatóság vegzálásával is szembe kellett nézniük. A TASZ egyik ügyvédje egyebek mellett ezért is fordult egy otthon szülést tervező nő nevében az Emberi Jogok Európai Bíróságához, amely tavaly decemberben elmarasztalta a magyar államot azért, mert nem szabályozta az otthon szülést.

Geréb Ágnes bebörtönzése hatalmas felháborodást váltott ki, és nem csak Magyarországon – Angliától az Egyesült Államokig több helyen megmozdulások voltak. Megszólalt számos külföldi szaktekintély is, a magyar szülészeti ellátás reformját és az otthon szülés szabályozását sürgetve. Végül márciusban megállapodás született a szakmai szervezet és a minisztérium között, és elkészült az otthon szülést szabályzó kormányrendelet. A Szülők a Szabad Szülésért Társaság áttörésnek nevezte, hogy e szabályozással végre megszűnik Magyarországon az a gyakorlat, hogy csak orvos kísérhet szülést. A jogszabály sok ponton hasonlít a Horvát Ágnes-féle tervezethez, eltérés inkább csak a finanszírozásban van: míg korábban az otthon szülést is beterelték volna a társadalombiztosítás által finanszírozott körbe, a jogszabály ezt nem teszi lehetővé. Geréb Ágnes egy interjúban emiatt csalódottan nyilatkozott.

A bábák, szakmai szervezetek és az sok ponton hasonlít a Horvát Ágnes-féle tervezethez, eltérés inkább csak a finanszírozásban van: míg korábban az otthon szülést is beterelték volna a társadalombiztosítás által finanszírozott körbe, a jogszabály ezt nem teszi lehetővé. Geréb Ágnes egy interjúban emiatt csalódottan nyilatkozott. A bábák, szakmai szervezetek és az otthon szülésért küzdő civilek azt elérték, hogy lehet szabályozott körülmények között intézményen kívül szülni. Ami még hátravan, az a bábaszakma elismertetése és a bábai szakmai testület fellállítása, egyebek mellett azért is, hogy ha vitás eset kerülne a bíróság elé, legyen hová fordulni szakértői véleményért.

Tüntetés Geréb Ágnes mellett 2010 októberében
Tüntetés Geréb Ágnes mellett 2010 októberében
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.