Cserni bíró harcai

Cserni János bíró akkor vált ismertté, amikor sajtóperben pénzbüntetés helyett letöltendő fogházbüntetésre ítélte Bencsik Andrást, a Demokrata főszerkesztőjét egy magánvádas perben.

A Legfelsőbb Bíróság végül megsemmisítette Cserni ítéletét, és a letöltendő szabadságvesztést 60 ezer forintos pénzbüntetésre változtatta. Cserni az ítéletet nem fogadta el, az Alkotmánybírósághoz fordult, de emiatt a Magyar Bírói Egyesület etikai eljárásban marasztalta el, mivel Cserni törvénysértéssel vádolta a Legfelsőbb Bíróságot. Ezután Csernit elöljárói eltiltották az ítélkezéstől a média- és sajtóügyekben.

Cserni 2007-ben megalakította az Ideális Bírósági Igazgatásért Közhasznú Egyesületet. A Magyar Bírói Egyesület elnöke azt állította, az egyesület „a bírói kar lejáratását” célozza. Cserni végül 2007-ben politikai tevékenysége miatt írásos figyelmeztetést kapott. 2009-es megalapítása óta Cserni tagja a Galamus-csoportnak, és ezáltal rendszeresen publikál cikkeket a galamus. hu portálon. 2010-ben A mártír harca című cikke nagy vitát váltott ki. Ebben élesen támadja a Fideszt és a párt országgyűlési képviselőjét, Révész Máriuszt, többek között a cikk címében utalva a 2006-os eseményekre. Ennek következményeképp fegyelmi eljárás indult Cserni ellen. Cserni egy interjúban kifejtette, hogy a cikk kérdéses mondatai, például a „bírók nyilatkozattételi tilalmát ugyanolyan könnyen eltörölheti a kormánytöbbség, mint Nenyiről a légyszart le”, még „beleférnek a publicisztika műfajába”.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.