Badacsonyi pinceháború

Megosztotta a Badacsonyban élőket egy hárommilliárd forintosra tervezett szállodaberuházás: az ellenzők a kultúrtájat féltik a szerintük gigantikus projekttől, a támogatók jelentős helyi adóbevételt remélnek a fejlesztéstől.

Építéshatósági bejárást tartottak a minap a badacsonytördemici (egészen pontosan a faluhoz tartozó badacsonylábdihegyi) Ranolder-pincénél, amit a tervek szerint hamarosan hárommilliárd forintból 80 szobás, 200 férőhelyes borhotellé alakítanának át. Furcsa volt a szituáció, mivel a tulajdonos, a solymári Vino Terra Kft. csak egy gondnokot delegált a bejárásra, amelyen viszont részt vettek a beruházás ellenzői is.

A XIX. században Ranolder János veszprémi püspök által építtetett, ma már helyi védettséget élvező borospince a második világháborút követően került a Badacsony-vidéki Pincegazdaság tulajdonába, amely a kilencvenes évek első felében zárta be a létesítményt. A funkciójukat vesztett épületek, köztük a hegyoldalba vájt óriáspince állaga az elmúlt két évtizedben folyamatosan romlott.

A jelenlegi tulajdonos három éve vásárolta meg a háromhektáros ingatlant, amelyen borhotel kialakítását tervezi. A helyiek azonban csak néhány hónapja értesültek a konkrét elképzelésekről. A tervektől megrémült badacsonytördemiciek közül sokan bejelentkeztek ügyfélként az építéshatósági eljárásba, ezért vehettek részt a legutóbbi bejáráson. A tiltakozók között olyan prominens személyeket is találni, mint Szeremley Huba borász vagy Makk Károly filmrendező. Az ő szavukra sokat adnak a Badacsony környékén.

– Ez egy csodálatos kulturális örökség, amit azzal biztosan nem lehet megvédeni, hogy köré építenek egy szállodamonstrumot – mondta Makk Károly, körbemutatva a borospincében.

– A Badacsony speciális kultúrtáj, amit akkor sem szabad elcsúfítani hatalmas építményekkel, ha azokat egyébként művészi színvonalú tervek alapján építenék fel – tette hozzá Szeremley Huba.

A tiltakozóknak – akik jórészt az Élhető Badacsonyért elnevezésű civil szervezet tagjai – nemcsak esztétikai kifogásaik vannak a beruházással kapcsolatban. Egyebek mellett alkalmatlannak tartják a badacsonyi szűk utcákat az építkezéssel és a hotel megnyitásával jelentősen megnövekedő gépjárműforgalom lebonyolítására, továbbá tartanak a zaj- és levegőszennyezés emelkedésétől. Az ellenzők úgy számolnak, hogy a projekthez kapcsolódva a településnek mintegy másfél milliárd forintos infrastrukturális beruházást kellene végrehajtania, ami csődbe vinné Badacsonytördemicet.

– Azt szeretnénk elérni, hogy még az építési engedély kiadása előtt készüljön környezeti hatástanulmány, ami feltérképezné a beruházás valamennyi kockázatát – közölte Szeremley Huba.

– Ezenkívül szeretnénk megismerni a projekt mögött lévő pénzembereket – tette hozzá Makk Károly. – A négymilliós törzstőkéjű építtető kft. mögött csak egy bonyolult céghálózatot találtunk. Az anonim tőkével az a baj, hogy megfoghatatlan. Mi lesz, ha menet közben elfogy a pénzük a beruházására? Mi garantálja, hogy nem marad a badacsonyiak nyakán egy torzó?

Azt, hogy kik állnak a projekt mögött, nekünk sem sikerült kideríteni. A Vino Terra Kft. tulajdonosi képviselője, Simai Norbert azzal hárította el a megkeresésünket, hogy egyelőre nem kívánnak nyilatkozni a beruházásról. Wollmuth Péter, Badacsonytördemic polgármestere szerint a szállodát magyar befektetők kívánják felépíteni, ám részletekkel ő sem tudott szolgálni.

A polgármester egyébként nem osztja a tiltakozók álláspontját, sőt egy helyi aláírásgyűjtési akcióra hivatkozva azt állítja, a falu háromnegyede (mintegy 350 választópolgár) támogatja a projekt megvalósítását.

– Számításaink szerint évi 25-30 millió forintos helyi adóbevételt hozna az új hotel, ráadásul számos új munkahely jönne létre – mondta kérdésünkre Wollmuth Péter, aki szerint szó sincs gigantikus építkezésről. – A befektetők eredetileg egy 150 ágyas szállodában gondolkodtak, ezt sikerült az önkormányzatnak a felére mérsékelnie. Tudomásul kell venni, hogy a Ranolder-pince összeomlott volna, ha nem jön egy befektető.

A polgármester szerint a hotelépítéssel összefüggésben a településnek semmilyen infrastrukturális fejlesztési kötelezettsége sincs, az esetleges közműfejlesztéseket a beruházónak kell állnia, azaz a tiltakozóknak fölösleges falucsődöt vizionálniuk.

Makk Károly fi lmrendező és Szeremley Huba borász, az ő szavukra sokat adnak Badacsony környékén
Makk Károly fi lmrendező és Szeremley Huba borász, az ő szavukra sokat adnak Badacsony környékén
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.