Utólag szerződtették az Orbánt tapsoló statisztákat

Az ünnepség után ugyan, de minden érintettel szerződést kötött a közvetítő cég azon statiszták közül, akik Orbán Viktor miniszterelnöknek tapsoltak a Nemzeti Múzeum lépcsőjén a március 15-i állami rendezvényen.

Vizsgálatot ígért Kovács Zoltán kommunikációs államtitkár nemrég azzal kapcsolatban, hogy jogszabályszerűen foglalkoztatták-e azokat a statisztákat, akik március 15-én a Nemzeti Múzeum lépcsőjén tapsoltak Orbán Viktor miniszterelnöknek. A kérdés azután vetődött fel, hogy az Origo.hu által megkérdezett fiatalok közül többen úgy nyilatkoztak: szerződés nélkül, feketén kapták a megbízást. Korábban a Népszabadság számolt be arról, hogy a kormány 1,25 millió forintot költött arra, hogy ötszáz fős statisztatömeg vegye körbe Orbán Viktort az ünnepségen. Lapunk időközben azt is megtudta, hogy melyik közvetítőcéggel szerződött az eseményt szervező állami társaság.

Orbán Viktor a március 15-i ünnepen a Nemzeti Múzeum lépcsőjén
Orbán Viktor a március 15-i ünnepen a Nemzeti Múzeum lépcsőjén

Rácz Péter, a Starcast Ügynökség tulajdonosa és vezetője lapunk kérdésére leszögezte: minden a jogszabályoknak és az előírásoknak megfelelően történt. „Az embereket a megbízás alapján életkor szerint válogattuk és nem politikai hovatartozás alapján. A HungaroFest kért tőlünk az ünnepségekre ötszáz fős tömeget, arról eredetileg szó sem volt, hogy politikai rendezvényre kellenek” – mondta Rácz Péter.

A cégvezető kérdésünkre hozzátette: a Starcastnak az állami ünnepséget szervező céggel van szerződése, de minden egyes statisztával is megállapodást kötöttek. Rácz szerint a félreértés ott lehetett, hogy az Origo.hu hírportál videósai még a rendezvény előtt szólaltatták meg a fiatal statisztákat, s miután velük a szerződést csak az esemény végén kötötték meg, így hihették azt, hogy „feketén” dolgoznak.

„Futtában történt aznap sok minden, mire regisztráltuk a statisztákat, a szervezők már vitték is őket húszas-harmincas csoportokban a múzeum lépcsőjére. Ezért tudtuk csak később aláíratni velük a papírt. De minden rendben, jogszabályszerűen zajlott” – szögezte le Rácz Péter. A statiszták egyébként 1500 forintot kaptak a háromórás munkáért, a cég személyenként további ötszáz forintot keresett az eseményen. Ebből persze különféle adókat még le kell vonni.

A kormányzat korábban azzal érvelt a statiszták foglalkoztatása mellett, hogy nem akartak pártszimpatizánsokat a kormányfő köré, mondván, a nemzeti ünnep mindenkié.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.