Íme, a Fidesz-féle kiegyensúlyzott köztévé

Dilettánsnak tartja az m1 Az Este című műsorának kiegyensúlyozatlansága miatt beadott médiahatósági panaszt a köztévé hírigazgatója. Holott épp csak a médiacsomagot „felejtették ki” a vizsgált hét műsoraiból – meg az ellenzéket.

Magyarázza bizonyítványát az MTV: a köztévé szerint alaptalan a feltételezés, hogy Az Este kiegyensúlyozatlan lenne, az ezt vélelmező médiahatósági beadványt pedig dilettánsnak nevezte a köztévé hírigazgatója.

A hatóság egy panasz nyomán vizsgálja Az Este 2010. június 14. és 20. közötti műsorait, mert azokban a beadvány szerint egyáltalán nem jelent meg ellenzéki vélemény. A köztévé ezt vitatja; pénteken Élő Gábor az MTI-nek azt mondta, „amikor volt ellenzéki vélemény, meg is jelent a műsorban”; „a beadvány ellenzéki vitát és ellenvéleményt kér számon akkor is, amikor nincs politikai vita, nincs politikai ellenvélemény”. Példaként hozta fel az árvizet és a kormány terveit, amelyekkel kapcsolatban szerinte nem volt ellenzéki vélemény. „Nemhogy sajtótájékoztatót, még egy háromsoros közleményt sem adtak ki az ellenzéki pártok ezekben a témákban az említett napokon”. Medveczky Balázs, az MTV vezérigazgatója a médiahatóságnak adott nyilatkozatában állította, hogy a vizsgált időszakban az ellenzék „egyetlen érdemi nyilatkozatot sem tett Az Este által érintett tárgykörökben”.

Ennek némileg ellentmond, hogy a vizsgált héten szereplő témák túlnyomó többségéről – az ellenzéki pártok internetes hírarchívumai szerint – volt véleményük, amit sajtótájékoztatókon, nyilatkozatokban, parlamenti felszólalásokban ismertettek – ha nem is Az Este nézőivel. Az árvíz ügyében azon a héten kétségtelenül nem a kormány bírálatára fókuszált az ellenzék, de miután Deutsch Tamásé volt a megtiszteltetés, hogy Az Estében elújságolja, mi történik az EU-ban, a nézők nem értesülhettek például Göncz Kinga kezdeményezéséről az árvízi támogatások növelésére, sem a Jobbikéról, hogy csak azokat kártalanítsák, akik részt is vettek a helyreállításban.

A másik vezető témában (az új kormány programja és a miniszterek elképzelései) az ellenzék naponta tartott sajtótájékoztatókat, a június 14-i parlamenti ülésen is ez volt az egyik fő téma: az ellenzék a közigazgatási kirúgások vagy az éppen akkor napvilágot látott alkotmányjogi elképzelések miatt kritizálta Orbánékat. A kormány elképzeléseiről Az Este nézői három területen ismerkedhettek meg közelebbről (közbiztonság, haderőreform, sport), Pintér Sándor, Hende Csaba, illetve Bánki Erik előadásában – őket viszont a riporterek többnyire szembesítették az ellenzéki kritikákkal is. Ezenkívül a héten Az Este foglalkozott még a bankadó bevezetésével (Szijjártó Péter miniszterelnöki szóvivő előadásában), az energiaárak befagyasztásával, a pszichiátriai intézet sorsával és a Biszku-film körüli vitával. Ezekről ugyancsak sokat nyilatkozott az ellenzék – ha nem is Az Estében.

Nemcsak a vizsgált hét, hanem az egész évszak legmegosztóbb, legnagyobb ellenzéki felháborodástól kísért ügyét viszont Az Este két hétre „jegelte”: a június 11-én pénteken benyújtott médiacsomagról – hiába tiltakozott naponta valamennyi ellenzéki párt és szakmai szervezete – először június 24-én számoltak be a műsorban. Számtalan más ügy is terítéken volt azon a héten, amelyekben elhangzott érdemi ellenzéki vélemény, de a médiacsomaghoz hasonlóan kiszorultak Az Estéből – ilyen volt a (közelgő) államfőválasztás, az ÁSZ-elnök jelölése, a magánnyugdíjpénztárak államosítása, a Fidesz elszámoltatási kampánya, az oktatási, illetve a segélyezési rendszer akkor napirendre került módosítása. Ezeket Az Este heti kínálatában nem tartották fontosnak – ellentétben Vizy L. Szilveszter agyműködési modelljével vagy Zsigmond Vilmos 80. születésnapjával. Utóbbi témákban valóban nem hangzott el ellenvélemény, legalábbis ellenzékiek nem cáfolták a „beszélgető agysejtek” elméletét, Zsigmond Vilmos születési dátumát pedig még a Jobbik sem vitatta.

Az Este honlapja
Az Este honlapja
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.