„A magzat védtelen és segítségre szorul”

Minden gyereknek joga van az egészséges testi és lelki élethez – közölte Soltész Miklós szociális, család- és ifjúságügyért felelős államtitkár tegnap, a magyar uniós elnökség által szervezett a „Gyermekek Európája” kormányközi munkacsoportülést megelőző konferencián. Hozzátette, hogy a családi életre, gyerekvállalásra való felkészítés nem része az iskolai nevelésnek, ennek a következményei a széteső családok és a lelki bajok. Az államtitkár hangsúlyozta, hogy a kormányok elsődleges feladata a kiszámítható családtámogatási rendszerek megtartása. Soltész Miklós kitért a még meg nem született gyerekek helyzetére is. – Nem arról van szó, hogy bárhol Európában abortusztilalmat lehetne bevezetni, de arra fel kell hívni a figyelmet, hogy a magzat védtelen és segítségre szorul – mondta.

A konferencia másik előadója, Frivaldszky János egyetemi docens, szintén említést tett a magzatok helyzetéről. Szerinte a zigóta, az embrió is ugyanolyan emberi személy, mint például egy kómában fekvő felnőtt.

– A magzat teljes értékű jogalany, feltétlenül és nem pedig az élveszületésétől függően feltételesen jogképes – fogalmazott. A gyerekek jogairól szólva pedig kiemelte, hogy minden gyereknek joga van ahhoz, hogy teljes családi közegben, egészséges környezetben fejlődjön. Ez szerinte szemben áll az egyedülállók vagy a melegek gyermekvállalási vágyaival. – Az egyedülállók és a homoszexuális párok esetében bármennyire is megérthető szubjektív, egyéni szempontból a gyerek utáni vágyuk, mégis a megszületendő gyerek érdeke védendő, vagyis, hogy legyen anyja és apja is. Ez a gyerekvédelem legfőbb elve, ami a gyámügyi eljárásokban is érvényesítendő – tette hozzá.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.