Az Orbán-kormány azonnal büntet

Miután a kormányzati javaslatra megváltoztatták a Ferihegyi repülőtér nevét, gyorsan kirúgták a névváltoztatást szakmai alapon elutasítókat.

A tárcaközi Földrajzinév-bizottság tagjai közül ketten, Pokoly Béla (Vidékfejlesztési Minisztérium) és Mikesy Gábor (Földmérési és Távérzékelési Intézet) köztisztviselői állásukkal fizettek azért, mert nem helyeselték az új elnevezést. Sajtóértesülések szerint Fazekas Sándor miniszter visszavonta a Földrajzinév-bizottság elnöke, Dutkó András megbízatását is.

Leleplezik a névadó emléktábláját
Leleplezik a névadó emléktábláját

A bizottság nem támogatta a kormány tervét a Ferihegyi repülőtér átnevezésére. Húsz szavazattal egy ellenében (!) úgy döntött, hogy a Ferihegyi reptér új neve ne a kormány által javasolt Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér legyen, hanem Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér, Budapest-Ferihegy.

A jelek szerint ez súlyos hiba volt, megásták vele a bizottság sírját. A nyelvészekből és térképészekből álló szakmai grémium ragaszkodott ahhoz, hogy a védett Ferihegy névnek benne kellene maradnia az új elnevezésben is. Azt is szóvá tették, hogy a kormány verziója halmozza a tulajdonneveket (Budapest, Liszt Ferenc), ami így nem tud elterjedni a köznyelvben. A testület azt javasolta, hogy a Budapest után tegyenek egy -i képzőt, s őrizzék meg a védett földrajzi nevet, a Ferihegyet is. (A Magyar Repüléstörténeti Társaság racionálisabban érvelt, amikor azt kérte, vegyék figyelembe, hogy Liszt Ferencről zeneakadémiát és teret is elneveztek, arról az apróságról nem beszélve, hogy a zeneszerző munkássága és életútja nem kapcsolódik a repüléshez).

– Nem csak Dutka Andrást állították fel – felelte érdeklődésünkre egy bizottsági tag. – Megszüntették a titkári pozíciót is. Most a bizottság többi tagja azon gondolkodik, hogy föláll.

Az új név a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium két államtitkára, Fónagy János és Völner Pál fideszes politikusok találmánya. Az átkeresztelés a múlt héten megtörtént, most a tudós névellenállók megleckéztetése van műsoron.

Az Országgyűlés hétfői ülésén egy ellenzéki azonnali kérdésre Ángyán József vidékfejlesztési államtitkár azt mondta: azért mentettek fel két tisztviselőt földrajzi nevekről döntő bizottságból, mert a vidékfejlesztési miniszter által alapított bizottság minisztériumok által delegált tagjai nem kérték ki az őket delegáló tárcák véleményét.

Az Index értesülése szerint a Belügyminisztérium érdeklődését is fölkeltette a 20:1-es szavazati arány. Csak ezután kezdték firtatni, ki is voltaképp a belügyes bizottsági tag. Eddig ez nem volt fontos. Most az lett.

A Magyar Közlöny hétfői számában megjelent kormányrendelet szerint a Földrajzinév-bizottság helyett ezentúl a kormány dönt a hivatalos földrajzi nevekről, ha ehhez kiemelt közérdek fűződik. A bizottság hivatalban lévő tagjainak megbízatása a rendelet hatálybalépésével egyidejűleg megszűnik, a vidékfejlesztési miniszter 15 napon belül felkéri az érintett szervezeteket az új tagok jelölésére.

Mayerffy Ferenc Xavér (1766–1845) szőlésszé lett serfőzőmesterről, gróf Széchenyi István barátjáról nevezték el a Ferihegy városrészt.

Vecsési birtokán szőlőiskolát létesített, új fajtákat nemesített. Ő alapította az Országos Szőlőiskolát. Ebből lett az Országos Magyar Gazdasági Egyesület (OMGE) szőlőiskolája, majd az Entz Ferenc által vezetett budai vincellérképezde utódaként a Kertészeti és Szőlészeti Főiskola.

A Vecsés határában kialakult Ferihegy Mayerffyra emlékeztet.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.