Hajtóvadászat Lázár ellen?

„Harcolj!” – a lapunkhoz eljutott hírek szerint ezt tanácsolta Orbán Viktor Lázár Jánosnak, amikor szombaton a kuruc.info nyilvánosságra hozta Hódmezővásárhely polgármesterének nagy politikai visszhangot kiváltó mondatait.

A miniszterelnök már akkor mellette állt, amikor még csak azt lehetett tudni, hogy a vásárhelyi közgyűlés előtt nyilvánosan arról beszélt: „...az ember kaparjon, gyűjtsön..., akinek nincs semmije, az annyit is ér. Aki nem vitte semmire az életben, az annyit is ér. Ezt tudom mondani”. Egy, a miniszterelnökséghez közeli forrás munkatársunkat arról tájékoztatta, a hét végén többször is beszélt Orbán Viktor Lázár Jánossal, és ha a Fidesz-frakcióvezetőnek esetleg meg is fordult volna a fejében a lemondás gondolata, a miniszterelnök határozottan elvetette volna ezt a lehetőséget, mert beszédének teljes szövege alátámasztja, hogy nem szegénységellenes volt a megnyilatkozása. A Fidesz-frakcióvezető tehát nem veszítette el Orbán Viktor bizalmát.

Az Audi-ügy „neccesebb” volt a mostani hangfelvételnél. Ez egy kreált ügy – mondták lapunknak fideszes polgármesterek. Magas rangú kereszténydemokrata politikusok meggyőződése: „hajtóvadászat folyik” a frakcióvezető ellen. – A Biblia is azt mondja, hogy aki elássa a tálentumot, az hibázik. Az teszi jól, aki forgatja – fogalmazott az egyik KDNP-s képviselő. Napirend előtt Harrach Péter KDNP-frakcióvezető is felszólalt: szerinte nem a polgármesternek, hanem tőle kellett volna bocsánatot kérni. Míg ugyanis az őszödi beszédet szó szerint kellett értelmezni, Lázár János a megélhetési politikusokról beszélt.

Még a parlamenti ülés előtt Lázár János közölte: magánszemélyként nem kíván jogi lépéseket tenni a hangfelvétel nyilvánosságra hozatala miatt. Nem hibáztatja sem az MSZP-t, sem az LMP-t, sem pedig a Jobbikot, hogy egy tartalmilag nem korrekt, összevágott hangfelvétel mögé álltak, és abból próbáltak olyan következtetést levonni, hogy ő lenne a „szegényellenes Antikrisztus”.

Mindez nem hatotta meg az ellenzéket – napirend előtt a T. Házban a Jobbik és az MSZP is össztüzet zúdított Hódmezővásárhely polgármesterére; Volner János (Jobbik) a fideszes „arroganciáról” beszélt, emlékeztetve Kubatov Gábor „nyuggerezésére”, s levonva a konklúziót: a Fidesz a gazdagok pártja. Lázár János ominózus mondatait „degradálónak, súlyosan kirekesztőnek” nevezte, s közölte: a Jobbik parlamenti politikai vitanapot kezdeményez „Akinek nincs semmije, az annyit is ér” címmel. Érdekesség, hogy éppen az a Navracsics Tibor védte meg a kormány nevében Lázár Jánost, akinek a közelmúltban komoly pengeváltása volt vele.

A miniszterelnök-helyettes azzal vágott vissza a Jobbiknak, hogy egyre többször vannak „Gyurcsány Ferenc platformján”. Hódmezővásárhely pedig mintaváros. Később a közigazgatási miniszter a szocialista Tukacs István felszólalására – miszerint Lázár János beszéde nem személyes ügy, hanem kormányzati filozófia, mely „érdemesekre” és „érdemtelenekre” osztja a társadalmat, és megbélyegzi a szegényeket, figyelmen kívül hagyva az egyenlőségen és a méltóságon alapuló polgári gondolkodást – úgy riposztozott: „Úgy látszik az ellenzéki sors megvilágosít, már tudja, hogy kellene a szegényekért tenni. De mielőtt krokodilkönnyeket hullatna, tartson önvizsgálatot, mit tett, és az MSZP mit tett a szegényekért az elmúlt nyolc évben.

A T. Házban Lázár újra bocsánatot kért, hangsúlyozva: a 2008-as hangfelvételen azokról beszélt, akik eszköznek tekintik a parlamentet, a helyhatóságokat, a képviselő-testületeket.

Lázár János hétfőn közölte: meggyőződése szerint a Fidesz-képviselőcsoportban „messze többségben” van az az álláspont, hogy az önkormányzati tisztséget viselők ne lehessenek országgyűlési képviselők is egyben. Noha a vitát még nem folytatták le a kérdésről. – Én azt mondtam a hódmezővásárhelyi választóknak, hogy azt tartom „egészségesnek”, ha három ciklus után már valaki más veszi át a stafétabotot, a polgármesterséget.

Szerintem a választók 15-20 év után már unják a polgármestert, és ő is unja... Azt remélem, hogy a munkám akkor kerek egész, ha ezt a ciklust még lezárom. De kész vagyok a befejezésre. Rendkívüli helyzet esetén mérlegelném, hogy mit lépjek, de „alaphelyzetben” 2014-ben a polgármesteri munkát szeretném befejezni – mondta Lázár János, hozzátéve: lehet, hogy „a parlamentit” is, de ezt még nem döntötte el.

Az MSZP törvényjavaslatot nyújtott be annak érdekében, hogy Schmitt Pál köztársasági elnök múltját „tisztázni” lehessen – közölte Molnár Csaba képviselő, aki Gyurcsány Ferenccel közösen jegyzi tervezetét. Szerinte a „lex Schmittre” azért van szükség, mert az államfő múltját „tisztázatlan ügyek, zavaros történetek” lengik be. „Magyarország hónapok óta kérdez, Schmitt Pál hónapok óta hallgat”, így nem cáfolta, hogy korábban jogerősen felfüggesztetett szabadságvesztésre ítélték – mondta.

Orbán Viktor az ülésterembe érkezve barátságosan hátba veregette a Fidesz frakcióvezetőjét
Orbán Viktor az ülésterembe érkezve barátságosan hátba veregette a Fidesz frakcióvezetőjét
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.