A húsvéti alkotmány menetrendje

Ma rendkívül furcsa politikai szituációban kezdődik el az alkotmányozás: a Fidesz kénytelen a Jobbikkal vitatkozni az Országgyűlésben, az MSZP és az LMP ugyanis – jól artikulálható okokkal – kivonul a folyamatból. E tényből most minden politikai erő megpróbál erényt kovácsolni, s egyfajta kommunikációs küzdelem is lesz, hogy ez kinek sikerül jobban. Persze ennél többről van szó: az alkotmány tervezete ugyanis alapvetően megváltoztatja az eddigi közjogi rendszert.

Az Országgyűlés ma megkezdi a tárgyalást az új alkotmányról a Fidesz–KDNP-frakciószövetség „Magyarország Alaptörvénye” című javaslatáról, illetve a volt szocialista, most független képviselő Szili Katalin előterjesztéséről, mely „A Magyar Köztársaság Alkotmánya” címet viseli.

A menetrend: az expozékkal az új alkotmányról szóló javaslatok együttes általános vitája négynapos lesz. Március 28-án a napirend előtti felszólalások után lezárják az alkotmánytervezetek általános vitáját, aztán döntenek azok részletes vitára bocsátásáról. Április elsején kezdődik a részletes vita, 15 órás lesz az időkeret. Április 4-én folytatják, és lezárják a részletes vitát, amelynek végéig van lehetőség kapcsolódó módosító indítványok benyújtására. Április 11-én szavaz a Ház a módosító javaslatokról. Április 18-án lesz a záróvita, utána a zárószavazás az új alkotmányról, amelynek elfogadásához valamennyi parlamenti képviselő kétharmadának „igen” szavazata szükséges.

Schmitt Pál köztársasági elnök – Lázár János Fidesz-frakcióvezető korábbi tájékoztatása szerint – várhatóan húsvét hétfőn (a Fidesz–KDNP parlamenti választási győzelmének évfordulóján) írja alá ünnepélyes keretek között az új alkotmányt. Noha nem lett meghirdetve, de az Országgyűlés „alkotmányozó nemzetgyűléssé” alakul; ezt az is jelzi, hogy az alkotmányvita során, egészen a zárószavazásig, a T. Ház nem tárgyal más törvényjavaslatokról az előzetes tervek szerint.

Orbán Viktor legalább két alkalommal felszólal az alkotmányozás folyamán – mondta el tegnap Lázár János lapunk kérdésére. A miniszterelnök valószínűleg az alaptörvénnyel kapcsolatos kérdőívek végleges eredményéről számol be a hét végén vagy a jövő hét elején. És beszédet mond az új alkotmányról szóló parlamenti vita lezárulta előtt is. Az előterjesztők vezérszónoka Lázár János lesz, a Fidesz–KDNP-pártszövetség expozéját pedig ma Kövér László házelnök adja elő.Ma felszólal Paczolay Péter, az Alkotmánybíróság elnöke is.

Lázár János elmondta, hogy 900 ezren küldték vissza a 12 pontos alkotmányozási kérdőívet, a visszaküldők támogatták, hogy az új alkotmányban a jogok mellett a kötelezettségek is szerepeljenek, hozzanak létre államadóssági plafont és védjék a nemzeti vagyont, legyenek adómentesek a gyermeknevelés költségei és jelenjen meg az alaptörvényben a nemzeti össze tartozás értéke. Sokan megtiltanák, hogy átláthatatlan tulajdonosi hátterű cégek is részt vegyenek a közbeszerzési eljárásokon, s egyértelmű többséget kapott az a javaslat is, ami rögzítené a tényleges életfogytiglani börtönbüntetés lehetőségét.

Az új alkotmány elfogadásáig nem tárgyalnak más javaslatot
Az új alkotmány elfogadásáig nem tárgyalnak más javaslatot
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.