Különös filmvetítés középiskolásoknak

Egy az ötvenhatos forradalom és szabadságharcról szóló film vetítésére készültek, ehelyett az MSZP-t és Gyurcsány Ferencet szapuló politikai propagandafilmet kellett kötelezően megnézniük egy kazincbarcikai középiskola tanulóinak. A szülők és a diákok felháborodtak, a tanárok állásukat féltve nem mernek nyilatkozni.

„Megdöbbenéssel és felháborodással fogadtam tizennyolc éves, negyedik osztályos gimnazista fiam közlését, amely szerint március 4-én a kazincbarcikai Jókai Mór középiskolában kötelező filmvetítésen kellett részt venniük a harmadik és negyedik osztályos tanulóknak”, írta szerkesztőségünknek címzett levelében egy kazincbarcikai szülő. „A film témája a tanárok előzetes közlése alapján az 1956-os forradalom és szabadságharc lett volna: a több mint egyórás vetítés valóban az ’56-os eseményekkel indított, de körülbelül húsz perc után átváltott az MSZP szidalmazására. Gyurcsány Ferencet is súlyos vádakkal illette, úgy beállítva a dolgokat, mintha a jelenlegi MSZP felelőse lenne az ’56-os eseményeknek”, tette hozzá. Szavai szerint a film az egekig magasztalta viszont Orbán Viktort, aki pártjával, a Fideszszel együtt a nyolcéves MSZP-s lopások, hazugságok és visszaélések után most mindent megtéve igyekszik a nemzetet felemelni, igazságot szolgáltatni.

„Fiam mellett több osztálytársa is fel volt háborodva ezen a filmen, mert nem azt kapták tőle, amit elvártak volna. Érettségi előtt reális tájékoztatásra, egy történelmi esemény valós megvilágítására vártak, amely az érettségijük felkészülésében segítséget nyújthatott volna. Ezzel szemben agymosást kaptak, felkészítve őket, mint a közeljövőben potenciális szavazókká váló vagy már azokká is vált polgárokat a Fidesz melletti szavazásra, hisz ők az igazak, a jók, az MSZP pedig a hazug, a csaló, a tolvaj és rossz emberek gyülekezete. Rémlik valami: mintha a Fidesz is ki akarta volna zárni a politikát az iskolákból! Mi történt? Csak az a politika, amit a »fiúk« úgy ítélnek meg, vagy ami rájuk nézve esetleg kellemetlen lenne?” Így méltatlankodott a kazincbarcikai édesapa. „A fiam kérdésére az egyik tanár azt mondta, hogy az oktatási minisztérium írta elő a film levetítését, de elképzelhető, hogy csak itt, Kazincbarcikán gondolta úgy pár jobboldali tanár, hogy nem árt egy MSZP-s többségű városban reklámozni Orbánt és kormányát”, írta.

A kazincbarcikai középiskolában több diákot is megkérdeztünk arról, mire emlékszik az ominózus filmből. Volt, aki azonnal idézte a címét: „Hóhér, vigyázz!”, mások a 2006-os, tévészékház előtti ostrom véres jeleneteit idézték, de akadt, akiben a „Gyurcsány, takarodj!” rigmus maradt meg leginkább. A fi lmet, amely ismertetője szerint elsősorban „Wittner Máriáról, az ’56-os halálra ítélt szabadságharcosról” szól, 2008 februárjában mutatták be először: alkotói Siklósi Beatrix és Matúz Gábor, akik az Éjjeli menedék című, jelenleg az Echo televízióban futó műsorukról közismertek. A film részletei internetes videomegosztó honlapokon is fellelhetők, így a szülők közül többen maguk is ellenőrizték a diákok állítását az alkotás aktuálpolitikai jellegéről.

– Az utóbbi napokban többtucatnyian panaszkodtak a városházán a Jókai Mór középiskolában történt vetítés miatt – mondta kérdésünkre Szitka Péter, Kazincbarcika tavaly őszszel újraválasztott szocialista polgármestere. Mivel az iskola fenntartója a Borsod megyei közgyűlés, ezért a városnak nincs lehetősége kérdőre vonni az intézmény vezetőit arról, milyen indokok alapján mutatták be a diákok és szülők szerint is elfogult és egyoldalú filmet. Szitka ezt károsnak tartja, ennek ellenére úgy vélte, a tanulók nem hülyék, megvan a magukhoz való eszük, s átlátnak az efféle „trükkön”, s a vetítésről döntők szándéka így éppenséggel visszafelé sülhet el.

Szerettük volna megtudni az iskola tanárainak véleményét is a vetítésről, ám sem az igazgató, sem más pedagógus nem nyilatkozott.

– Az állásommal játszom, ha elmondom, mit gondolok a filmvetítésről, pedig higgye el, meg tudnám fogalmazni a véleményemet! – így hárították el többen is az érdeklődésünket. A Nemzeti Erőforrás Minisztériumának illetékesei tagadták, hogy a tárca tette volna kötelezővé a fi lm vetítését. Közölték: nem ismerik annak tartalmát és készítőit. Kérdésünkre, hogy mi a véleményük, ki kell-e zárni a politikát a középiskolákból, az oktatásért felelős államtitkárságról azt alábbi választ kaptuk: „Az oktatási intézményekben az oktató, nevelő munka pártsemlegességét törvény írja elő. A pártpolitikai semlegesség nem tévesztendő öszsze az értéksemlegességgel. Világnézeti elvárásokat nem lehet megfogalmazni egy modern demokratikus társadalom oktatáspolitikájában, de értékelvárásokat igen. Az új közoktatási törvény koncepciója olyan értékeket jelenít meg, amelyek köré az európai kultúrkörbe tartozó országok társadalmai szerveződnek: szorgalmas, tisztességes munka, család, az egymás mellett élést segítő, a valódi szabadságot teremtő rend.”

Végül kiderült: a film vetítését a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei önkormányzat rendelte el az általa fenntartott középiskolákban. Mengyi Roland, a megyei közgyűlés elnöke írásban adott választ ezzel kapcsolatos kérdéseinkre. „A megyei közoktatási intézmények 17–18 éves tanulóinak az elmúlt napokban vetítettük Siklós Beatrix és Matúz Gábor Hóhér, vigyázz! című dokumentumfilmjét. A film vetítése közben és utána is sok pozitív visszajelzést kaptunk a résztvevőktől, de úgy tűnik, valaki – feltehetően nem látva a fi lmet, csak hallomásból ítélve – másként akarja láttatni a megemlékezésünket. A Kommunizmus Áldozatainak Emléknapja egyébként ténylegesen az Oktatási Minisztérium által előírt, kötelezően megtartandó iskolai megemlékezések közé tartozik, megítélésem szerint helyesen.

Az önkormányzatunk által fenntartott középiskoláknak vásároltuk meg a dokumentumfilmet, hogy méltó módon, pedagógusi felvezetéssel, mintegy hatvanfős csoportokban nézhessék meg az előadást. Azt az alkotást, amely nem Gyurcsány Ferencről és nem is Orbán Viktorról szól, hanem az ’56-os halálraítélt, a siralomházban kivégzésre várva kétszáz napot eltöltő Wittner Máriáról. Ő mutatja meg akkori élete színhelyeit, beszél megrendítő pontossággal és tárgyilagossággal a börtönben leélt csaknem másfél évtizedről és annak a korszaknak a mibenlétéről. Az olvasói levélben szereplő mai politikusok nagyon rövid időre »vannak jelen« a filmben, amelyben természetesen senki nem buzdítja a Fidesz melletti szavazásra, nem mondja, hogy ők az igazak és a jók, míg az MSZP pedig a hazug, csaló, tolvaj és a rossz emberek gyülekezete.”

Filmkocka
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.