Mit remélhetnek a romák a többségtől?

Közös kenyerünk címmel szervezett romanapot a Wesley János Lelkészképző Főiskola a Vörösmarty moziban. A kiszolgáltatott, kisebbségben lévő népcsoportok sorsa mindig jelentős mértékben függ a többségi társadalom tisztességétől – hangsúlyozta megnyitójában Iványi Gábor rektor.

Kállai Ernő, a kisebbségi jogok országgyűlési biztosa viszont arról beszélt, hogy esetleg nem is fog eljönni az a pillanat, amikor a többség megoldja a romák gondjait. A kisebbségi ombudsman az „állítólag készülő” uniós romastratégia kapcsán megjegyezte, hogy Magyarországon 1995 óta számos közép- és hosszú távú cigányügyi program, cselekvési terv készült. A tartalmuk hasonló volt, de túl sok egyikből se valósult meg. Ha sokáig várunk, akkor előbb vagy utóbb mindenki bele fog pusztulni – figyelmeztetett Kállai Ernő.

– Lehet, hogy a romáknak saját lábukra kell állniuk, és bármennyire valószerűtlenül hangzik is, megpróbálni egyedül kievickélni jelenlegi helyzetükből. Talán majd a gyerekeinknek sikerül, talán majd a jó szándékú nem romák is segítenek – mondta. Horváth Aladár bejelentette, hogy pénzügyi csődbe jutott, ezért tizenöt év után befejezte tevékenységét az általa vezetett Roma Polgárjogi Alapítvány. Elmondta továbbá, hogy Balog Zoltán társadalmi felzárkózásért felelős államtitkár hétfőn fogadja a gyöngyöspatai romák delegációját. (Ismeretes: a Heves megyei településen jó ideig polgárőrnek nevezett gárdisták és más paramilitáris, rasszista csoportok uralták a köztereket. Állításuk szerint a bűnözők miatt érkeztek, de a falu teljes cigány lakosságát fenyegették.)

Március 21-e a rasszizmus elleni küzdelem világnapja. Horváth Aladár közlése szerint ma a Kossuth téren szolidaritási nagygyűlés lesz. A rendezvény délután fél négytől kulturális programokkal kezdődik, négy órától a felkért előadók mondanak beszédet. A szervezők azokat várják, akik tiltakoznak az ellen, hogy „neonáci félkatonai szervezetek tarthassák rettegésben falvaink, városaink roma lakosságát”.

Az Amnesty International tagjai este hat órától gyertyát gyújtanak a József Attila utcában, a BM épületénél.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.