Örökre kitörölve

Hivatalosan és örökre törlik Budapest díszpolgárainak sorából Joszif Visszarionovics Sztálint, illetve az 1848–49-es forradalom és szabadságharc leverésében segédkező Karl Ludwig Grünnét, I. Ferenc József császár főhadsegédjét, Karl Geringer császári biztost, Jacob von Haynau tábornokot, Josip Jelacic Bizimski horvát bánt, Alexander Bach osztrák belügyminisztert, Windischgratz császári főparancsnokot, Ivan Paszkievicset, a cári csapatok vezetőjét, valamint Félix Schwarzenberg osztrák miniszterelnököt.

A Fővárosi Közgyűlés 1992-ben adományozott először díszpolgári címet a város fejlődését, gyarapodását és hírnevének öregbítését kiemelkedően szolgálóknak. Csakhogy díszpolgári címet már korábban is, még a városegyesítés előtt is adományozott Buda és Pest városa.

A tavaly októberben hivatalba lépett új városvezetés úgy érezte, hogy a 2004-ben hozott közgyűlési állásfoglalás – miszerint nem tekinthető díszpolgárnak Sztálin – nem elegendő, mivel nem meríti ki a hivatalos törlés fogalmát. Másrészt a szabadságharc leverésében segédkezők tekintetében fontosnak tartják megerősíteni a közgyűlés 1948-ban hozott határozatát. A magyar és az általános demokrácia ellenségei ugyanis nem lehetnek Budapest díszpolgárai.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.