'Magyarverő' a győri városházán

A magyargyilkos Haynaunak egyszer végre hasznot is kellene hajtania, állítja a győri Arrabona Városvédő Egyesület.

Ennek pedig most jött volna el szerintük az ideje, március idusa környékén. Mégpedig oly módon, hogy Alexander von Bensa osztrák festő csataképét - mely a bresciai hiénát is ábrázolja a magyarok számára vesztes csanaki ütközetben - el kellene távolítani a győri városházáról, elárverezni azt, s a befolyt pénzt más történelmi művek restaurálására illene fordítani.

Haynau azonban a városvédők indulatos megrökönyödésére maradt a falon, s nem is mutatkozik szándék az eltávolítására. Borkai Zsolt polgármester azt mondja: a magyarok számára vesztes csanaki csata, bármennyire is fáj, az ország és Győr történelmének a része. A művészettörténészek szerint az ütközetet tárgyszerűen ábrázoló festmény egyáltalán nem Haynaut magasztalja, hanem részletgazdagon és tárgyszerűen mutatja be a történelmi eseményt. Ráadásul esztétikai értéke is vitathatatlan.

A képet egyébként a korabeli városvezetés rendelte meg az 1850-es években, s a rendszerváltást követően nem volt ellenére az akkori győri polgármesternek, Kolozsváry Ernőnek sem, akit az ország egyik legnevesebb, értő műgyűjtőjeként is számon tartanak.

Az Arrabona Városvédő Egyesület szerint viszont – noha a kép jelentős forgalmi értékét nem vitatják – „udvari bérpiktor” alkotásáról van szó, az ügyben megszólaló győri művészettörténészről pedig sietnek megjegyezni, hogy ő az önkormányzat kulturális bizottságának „fizetett tagja”.

Az egyesület Haynau helyett olyan alkotásokat akar látni Széchenyi és Kossuth képe mellett, melyek „jogos nemzeti büszkeséggel töltik el a terembe látogatót”. A szervezet jelenlegi elnökét egyébként Széchenyi Istvánnak hívják.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.