Hadüzenet a füstnek: a dohánylobbi miatt halasztották el a végszavazást?

A parlament a házbizottságban kialakult minimális konszenzus hiánya miatt az előzetes tervekkel ellentétben mégsem szavazott a dohányzási tilalomról szóló törvényről (a végszavazáshoz el kellett volna térni a házszabálytól).

Hivatalosan a határozathozatal elhalasztásának indoka az volt, hogy túlságosan sok módosító indítvány érkezett az alaptörvényhez. Más források szerint azonban az sem zárható ki, hogy a szigorítás miatt várható többmilliárdos jövedékiadóbevétel-kiesés eshetősége is elbizonytalaníthatta a javaslatot egyébként lelkesen támogató kormánytöbbséget.

A végső döntés később várható. Bár kicsi az esély rá, de azt még kormányoldalon sem tartják kizártnak, hogy a dohánylobbi a végén fellazítja a dohányzást minden zárt közösségi térben tiltó előterjesztést.

A dohányzás: betegség. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) álláspontja szerint a dohányzás jelenleg a második leggyakoribbhalálokavilágon. Minden tizedik felnőtt (évente ötmillió ember) emiatt hal meg. Ha a világjárvány folytatódik, 2020-ban évente tízmillió lesz az áldozatok száma. A dohányzás elleni nemzetközi harc ennek megfelelően fokozódik. Ám a szigorítások ellenére sem csökken radikálisan a dohányosok száma. Magyarországon a hazai népesség közel harminc százaléka füstöl. Hogy a dohányzás nemcsak egészségügyi, hanem politikai kérdés is,arrólmeggyőződhettünk az elmúlt hetekben, amikor a parlamenti pártok lobbistái akcióba léptek. Ennek során azzal is találkoztunk, hogy a Fidesz szigorúbb törvényjavaslatát, mely még a szórakozóhelyekről is száműzné a dohányzókat, a KDNP-s képviselők eltúlzottnak tartják. A politikusok eddig mindig meghátráltak füstügyben. A nem dohányzók védelméről szóló törvényt 2005 decemberében módosították. A lakosság nagy része akkor is támogatta volna a szigorúbb fellépést, de a pártok nem mertek szembemenni dohányos szavazóikkal. A dohányzás intézményes üldözése az ötvenes években kezdődött, a hetvenes években írták rá először a cigarettásdobozra (Nagy-Britanniában), hogy a dohányzás halált okoz. De ez nem hatott. Annál inkább a nyolcavanas évek jelszava (főleg Amerikában), mely a passzív dohányzás veszélyeire figyelmeztetett.

A dohányzásnak tanulmányt szentelő literátor is felhívta a figyelmet a dohányzással kapcsolatos egyik legnagyobb ellentmondásra. Ez a nikotintartalom csökkentése. Az EU 1,3 milligrammban maximálta szálanként a nikotin mennyiségét. Csakhogy nem szabályozta a kátrány mennyiségét. Mindezt kihasználták a dohánygyártók, így a nikotinista a gyöngébb cigarettával több kátrányt visz be a szervezetébe (a gyöngéből több kell ahhoz, hogy meglegyen a nikotinadagja).

Arról nem beszélve, hogy a nagyobb fogyasztás több jövedéki bevételt hoz az államnak. Mindösszesen: az állam olyan termék forgalmazását engedélyezi, melynek eladásából hasznot húz. Miközben tudja –s ezt közli is –, hogy a dohányzás halált okozhat.

Heintz Tamás (Fidesz) – Legyőzheti-e a dohánylobbit?
Heintz Tamás (Fidesz) – Legyőzheti-e a dohánylobbit?
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.