Betegeken spórolnának ötmilliárd forintot

Dancsó József fideszes képviselő önálló indítványként az államháztartási törvény végszavazása előtt utolsó pillanatban azt javasolta: csökkentsék felére a betegeknek járó táppénz napi összegét. Javaslatát a kormány szerdai ülésén támogatta. Az intézkedéstől ötmilliárd forint megtakarítást remélnek.

„Szeretnénk minél jobban lecsökkenteni azok számát, akik indokolatlanul veszik igénybe a táppénzt, mivel az Egészségbiztosítási Alap kiadásai jelenleg jóval magasabbak, mint a bevételei” – indokolta szerdán Nagy Anna kormányszóvivő a táppénz összegének újabb megkurtítását.

Eddig is szinte valamennyi egymást váltó kormány szívesen „húzott” a táppénzkiadásokból. Az elmúlt hét évben négyszer szigorítottak ezen az ellátási formán, amelynek fedezetét a munkaadók és a munkavállalók járulék formájában befi zetik. A legutolsó szigorítás 2009 nyarán lépett életbe, amikor a Bajnai-kormány a jogosultság szabályait és a kifizethető összeget szűkítették, valamint maximálták a táppénz összegét is. Ez a megszorítás hatásos volt, tavaly 16 milliárd forinttal kevesebbet fizetett ki az egészségbiztosító a betegeknek.

A szerdai egyéni képviselői indítvánnyal felére csökkenne a táppénz lehetséges maximális összege, így havonta legfeljebb bruttó 156 ezer forint táppénzhez juthatnak személyenként a betegek. Eddig a minimálbér négyszeresét lehetett havonta legfeljebb táppénzként folyósítani, ezt csökkentimost a mindenkori minimálbér kétszeresére Dancsó József (Fidesz) képviselő javaslata. A táppénz összege folyamatos, legalább kétévi biztosítási idő esetében továbbra is a jövedelem napi átlagának 60 százaléka, ennél rövidebb járulékfizetéssel vagy kórházi ápolás alatt 50 százaléka lenne. Az újabb szigorító lépésnek köszönhetően az eddigi 10 040 forint helyett napi 5240 forint lehet a táppénz maximális összege.

A módosítás másik fontos eleme, hogy a veszélyeztetett terhesek ezentúl az első naptól az államtól kapnák a táppénzt, ami könnyebbséget jelentene a munkaadóknak is. (Lapunk kérdésre, hogy ez a változtatás milyen hatással lehet a betegekre, az Országos Egészségbiztosítási Pénztár lapzártánkig nem adott választ.) A kormányszóvivői tájékoztatón viszont elhangzott, hogy ötmilliárdot spórolna az intézkedésen a kormány. (Ettől az összegtől viszont még biztosan nem kerül egyensúlyba az Egészségügyi Alap. – A szerk.)

Azt már a Széll Kálmán Terv ugyan talányosan, de jelezte: az Orbán-kormány is megkurtítja a betegeknek járó ellátást. Az erről szóló részleteket későbbre ígérték, ellenben Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter másfél héttel ezelőtt az ATV Egyenesbeszéd című műsorában jelezte: a táppénzcsalások megakadályozására az büntető törvénykönyv erejét is „bevetik”. Navracsics szerint elképzelhető a táppénz összegének csökkentése is. 2012-ben csaknem 200 milliárd forintot spórolna a költségvetés a foglalkoztatási területen, amelybe a táppénz összegének mérséklését is beleszámították. A Nemzeti Fejlesztési Minisztériumnak és a Nemzetgazdasági Minisztériumnak egy hónapja van arra, hogy átvizsgálja a jelenlegi juttatási rendszert. 2009-ben több mint 79 milliárd forintjába került a táppénz kifi zetése, míg 2006-ban ez 99,9 milliárd forint volt. Azaz az ellátásra fordított egészségbiztosítói kifi zetések egyre csökkennek. Az évek óta szigorodó szabályok, a rendszeres ellenőrzések hatására mind kevesebben mennek táppénzre és tömeges csalókat se nagyon találnak a rendszerben – mondta lapunknak Csete Beá ta, az OEP szóvivője. Az egészségbiztosító most is rendszeresen ellenőrzi bejelentések alapján is a táppénzeseket. A munkáltatók havonta 15 800 forintért akár meg is rendelhetik a hivatali szolgáltatást, amellyel az OEP ellenőrzi, hogy valóban beteg-e a cég munkatársa.

Kik veszik indokolatlanul igénybe a táppénzt?
Kik veszik indokolatlanul igénybe a táppénzt?
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.