Mesterházy szerint elbukik Orbánék alkotmányos puccsa

Alkotmányos államcsíny zajlik az országban – állította ünnepi beszédében Mesterházy Attila. Az idén is a Pilvax közben emlékezett az 1848-as forradalomra az MSZP. Rendezvényükön felszólalt Martin Schulz, az európai szocialisták frakcióvezetője is, aki támogatásáról biztosította a magyar szocialistákat a kormány elleni harcban.

Akárcsak tavaly, az MSZP idén is a Pilvax közben emlékezett a ’48-as eseményekre, azonban most mintha valamivel kevesebben mentek volna el a rendezvényre. A tömegben számos ismert szocialista politikus és közéleti személyiség is felbukkant, a párt vezérkarán és parlamenti képviselőin át egészen a terézvárosi Verók Istvánig és Hatvani Csabáig. A hátsó traktusban megjelent Gyurcsány Ferenc volt pártelnök is, őt az egyik hangos szimpatizánsa erős kiáltással köszöntötte, megzavarva ezzel Kertész Ákos író színpadi szavalatát.

A megemlékezésen felszólalt Martin Schulz, az Európai Parlament szocialista frakciójának német vezetője, kiemelve a márciusi tizenkét pontból a sajtó szabadságára vonatkozó követelést. Elmondta, hogy az unióban nincsenek határok, minden nemzet ugyanazon családhoz tartozik. „Egy családban mindig őszinte mondatokat kell mondani” – tette hozzá, majd hangsúlyozta: súlyosan tévedett Orbán Viktor, amikor Brüsszelben azt állította, hogy a magyar médiatörvény kritizálásával az egész magyar nemzetet támadják. „Amikor Merkel kancellárt kritizálják, senki nem a német nép kritikájának veszi. Nem a csodálatos magyar nemzetet, hanem egy rossz törvényt kritizálunk, mert kritizálni is kell” – folytatta Schulz, majd rámutatott: egy demokráciában a média ellenőrzi a hatalmat és nem fordítva. Szerinte az észak-afrikai események jól mutatják, hogy a világ változás előtt áll, és ezt az esélyt ki kell használni. „A Facebook, az internet, a mobilok használata mutatja, hogy a változásokat nem lehet megállítani. Orbánék legitim választáson elnyert kétharmados többségének erős ellenzékre van szüksége. Nem vagytok egyedül. Az MSZP maga mögött tudhatja a világ szociáldemokrata erőinek támogatását” –fogalmazott Schulz, majd magyarul konferálta fel az MSZP elnökét: „Attila, gyere, tied a szó!”

Mesterházy Attila először az ünnep szépségéről beszélt, rámutatva, hogy ez a tavaszi nap mindig az újrakezdés napja. Szerinte március 15. egyik üzenete, hogy a nemzet képes összefogni, van közös haza, politikai meggyőződéstől független együttműködés, „közösen vagyunk Kossuth, Széchenyi és Deák gyermekei”. Úgy vélte: március 15-én nincs bal- vagy jobboldal, csak egységes, ünneplő nemzet. Ugyanakkor arról is beszélt, hogy szerinte az elmúlt hónapok eseményei bizonyították: veszélyben a szabadság és a demokrácia, a demokratikus intézmények függetlensége. Sokkal inkább érvényesnek érezte az ünnep kapcsán a 12 pont helyett az olmützi alkotmányt, amellyel Ferencz József eltörölte az áprilisi törvényeket és egy új alaptörvényt oktrojált a magyarokra.

„Fülkeforradalom címén alkotmányos puccs zajlik Magyarországon”– tette egyértelművé Mesterházy. Az MSZP elnöke szerint az „alkotmányos államcsíny” be is teljesedhet, ha nem mondják elegen: eddig és ne tovább. A politikus szerint a készülő új alkotmány csak egy szűk pártérdeket szolgál ki és semmivel sem modernebb a jelenleg hatályban lévőnél. „Mi nem Magyarország, hanem a Magyar Köztársaság polgárai vagyunk. A köztársaság ugyanis nem egy ruha a nemzet testén, hanem egy demokratikus jogállam, amely mindenki otthona. Ahol a törvény mindenkire vonatkozik, a rend pedig nem fenyegetés. Mi ebben a köztársaságban akarunk élni. Ahol nincs vármegye, főispán, úriszék...” – folytatta, hozzátéve: az új alkotmány méltatlan március 15. és október 23. emlékéhez. „Talpra magyar, hí a haza!” – zárta ünnepi beszédét Mesterházy Attila.

A pártszóvivők megköszönték a részvételt és reményüket fejezték ki, hogy hasonlóan sokan, de talán még ennél is többen lesznek majd jelen a május elsejei tömegrendezvényükön.

 

Mesterházy: Fülkeforradalom címén alkotmányos puccs zajlik az országban
Mesterházy: Fülkeforradalom címén alkotmányos puccs zajlik az országban
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.