Lételemük az emberek hergelése

A szélsőjobb azonnal benyomul a jogállam által védtelenül hagyott területekre. Most Gyöngyöspatán teszi.

A Heves megyei településen a Jobbik és alakzatban vonuló, polgárőröknek álcázott gárdisták az úgynevezett „cigánybűnözés” ellen rendeztek tüntetést a közelmúltban. Szabályosan megszállták a falut. Az etnikai színezetű konfliktusok botránytérképe így újabb településsel gyarapodott. Bár a Fidesz háza táján feltűnően nagy a csend, amúgy egyik tiltakozás követi a másikat. A rasszista erődemonstráció miatt felháborodott közleményt adott ki az LMP és a Magyar Demokratikus Charta. Horváth Aladár, Iványi Gábor és más civil jogvédők Gyöngyöspatára mentek, hogy szolidaritásukat kifejezve együtt ünnepeljék március 15-ét a helyi romákkal. Emberi jogi szervezetek a belügyminiszterhez fordultak, kérve, hogy a rendőrség lépjen fel a falut hatalmukban tartó félkatonai alakulatokkal szemben. Arra figyelmeztettek, hogy a rendőrség tétlensége másokat is hasonló cselekményekre bátoríthat: „mindez pedig végeláthatatlan erőszakspirálba torkollhat”.

A szocialisták nevében tiltakozó Szanyi Tibor közben felült egy médiahacknek, hitelt adott annak a (máskülönben távolról sem valószerűtlen) közlésnek, hogy egyenruhás szélsőségesek égő kettős keresztet állítottak a cigánysornál. Tiltakozik a Jobbik, követeli, hogy az MSZP-s politikus kérjen bocsánatot.

A Jobbik elnöke szerint Gyöngyöspatán történelmet írt a Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület, véghezvitte azt, ami a kormánynak nem sikerült: megvalósította a közbiztonságot. A „polgárőröket” több település ostromolja, hogy látogassanak el hozzájuk is. A következő állomás Hajdúhadház lesz.

Miféle rendet teremtett Gyöngyöspatán a szélsőjobb? Teljesen felbolydult a falu, ahol a rettegés az úr. A cigányok félnek a saját házaikban. Félnek a nem cigányok is, attól, mi következik, ha a gárdisták elhagyják a települést. Az egyébként is meglévő feszültségek ellenségeskedésbe csaptak át, az indulatok az etnikai hovatartozás alapján két táborra szakították a lakosságot. Törvényszerű, hogy így történt. A szélsőjobb kizárólag a kirekesztés és az erőszak nyelvét beszéli, lételeme az emberek hergelése. A Jobbiknak nem érdeke, hogy romák és nem romák megbékéljenek egymással.

A munkanélküliséggel és szegénységgel küzdő Gyöngyöspata a turizmusban látta a kitörési pontot. „A borok szerelmesei az Európában is egyedülálló többszintes pincesoron válogathatnak a helyi gazdák által megtermelt és kínált nedűkből (...) nagy szeretettel hívunk és várunk minden kedves érdeklődőt az ezeréves Gyöngyöspatára!” – invitálja a vendégeket a falu honlapja.

A tervnek alighanem jó időre lőttek. Gyöngyöspata megbélyegzett településsé vált.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.