A félelem ellen demonstráltak Gyöngyöspatán

Új nyilasterror van Gyöngyöspatán – így fogalmazott tegnap délelőtt a Heves megyei településen Horváth Aladár, a Roma Polgárjogi Alapítvány vezetője, aki többtucatnyi baloldali értelmiségi társaságában érkezett a faluba, hogy a helyi cigányokat szolidaritásukról biztosítsák.

A Facebook közösségi oldalon szervezett „Nemzeti Ünnep Gyöngyöspatán” elnevezésű esemény előzménye, hogy március eleje óta a Jobbik helyi szervezetének meghívására a Szebb Jövőért Polgárőrség húsz-harminc tagja felváltva járőrözik a faluban. Állításuk szerint azért, hogy a „cigánybűnözést” visszaszorítsák.

A rendőrségnek is bejelentették a polgárőrök megjelenését, amit a Heves megyei kapitányságon tudomásul vettek, mivel egy törvényesen bejegyzett szervezetről van szó –erősítette meg lapunknak Soltész Bálint, a Heves Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője.

A Jobbik március 6-án úgynevezett „magyarpárti” tiltakozó demonstrációt szervezett a faluban, ahol mintegy ezerfős tömeg vonult végig, érintve a cigánysort is. Erre utalva a tegnapi, közel kétszáz fős „ellendemonstráción” Horváth Aladár azt mondta: szégyen, hogy félelmet keltő csoportok minden következmény nélkül grasszálhatnak a faluban. Helyi roma képviselők pedig arról beszéltek, hogy a cigányságot meg akarják félemlíteni az erődemonstrációkkal.

Megtudtuk: a rendőrség fokozott ellenőrzést rendelt el a faluban, s az ünnepség közben előállították a Szebb Jövőért Polgárőrség négy tagját, mert nem akarták igazolni magukat. Mivel a gyöngyösi kapitányságon ezt később megtette a négy férfi, így elengedték őket, s ellenük szabálysértési eljárás indult.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.