A magyar újságírók megvetik saját szakmájukat

A magyar újságírók döntő többsége politikailag elfogultnak, alulfizetettnek, túlterheltnek, széthúzónak, korrupcióval fertőzöttnek és motiválatlannak látja kollégáit, illetve szakmáját – derült ki az Uniomedia kommunikációs ügynökség és a Nézőpont Intézet közös felméréséből.

A második alkalommal készített átfogó online felmérés szerint – amely 2010. február 15-e és március 7-e között, 200 újságíró válaszai alapján készült – a tavalyi évhez képest tovább romlott a média feddhetetlenségének, függetlenségének és a szakma anyagi helyzetének megítélése az újságírók körében.

Az újságírók a problémák legfőbb felelősének a kiadókat, a tulajdonosokat tartják (84%), a második helyen saját felső vezetőiket hibáztatják. A politikusok ebben a rangsorban „csak” a harmadik helyen állnak.

A felmérés kiemeli: a média politikai függetlenségével a megkérdezettek alig 3 százaléka, az újságírók jövedelmével alig 4 százaléka elégedett. Az egyértelműen elégedetlenek aránya ezzel szemben a függetlenség kérdésében 71 százalék, míg a szakmát alulfizetettnek érzők aránya az egy évvel korábbi 47 százalékról 68 százalékra emelkedett.

A politikai függetlenség hiányáról a teljes szakmán belül a válaszadók 10 százaléka, a politikai újságíróknak pedig 18 százaléka számolt be.

A válaszadók 81 százaléka mondta magát feddhetetlennek; alig öt százalék vallotta az ellenkezőjét. A tavalyi kutatáshoz hasonlóan ugyanakkor a válaszadók 56 százaléka állította: van tudomása arról, hogy valamely kollégája ellenszolgáltatást fogadott el egy cikk megjelentetéséért. Erre a kérdésre nemmel válaszolt 24 százalék. De idén már minden ötödik megkérdezett kitért a válaszadás elől, ez a szám drasztikus növekedés az előző évihez képest.

A média színvonalának általános megítélése az újságírók körében továbbra is kritikus: ötször annyian tartják színvonaltalannak, mint színvonalasnak a magyar sajtót. A felső vezetők pozitív válaszainak aránya 19, az újságíróké alig 3 százalék.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.