Ki fog dörömbölni Orbán ajtaján?

Felháborodtak az új alkotmány tervezetén a nemzetiségek. Tiltakozik a kisebbségi ombudsman is: reméli, csupán tévedésről van szó, és kormánypárti politikusok két kézzel fognak dörömbölni a miniszter elnök ajtaján.

Divatos kormányzati szófordulattal élt Kállai Ernő kisebbségi ombudsman. Pofátlanság – mondta –, ha figyelmen kívül hagyják a lakosság mintegy tíz százalékát kitevő kisebbségek véleményét.

A pár napja nyilvánosságra hozott tervezet értelmében a majdani alkotmányt a nemzeti hitvallásnak nevezett preambulummal (bevezetővel) együtt kell értelmezni. Tehát – hangsúlyozta a kisebbségi ombudsman – nem pusztán szimbolikus jelentősége, hanem akár jogi relevanciája is lehet annak, hogy a nemzeti hitvallás semmilyen módon nem utal a nemzetiségek nyelvére, kultúrájára, a közös történelemre, vagy akár a kisebbségi közösségek jelenlétére.

Az új alkotmány védeni kívánja a magyar nyelvet (valamint a siketek és némák jelnyelvét), de a nemzetiségek és népcsoportok nyelvét csupán „tiszteletben tartja”. Mindez nyilvánvalóan nincs összhangban nemzetközi kötelezettségeinkkel, amelyek kifejezetten a kisebbségi nyelvek védelméről és használatuk elősegítéséről rendelkeznek – sorolta kifogásait Kállai Ernő. Kimaradt a tervezetből az is, hogy a kisebbségek részesei a nép hatalmának. Így lényegesen nehezebben értelmezhető az a kitétel, hogy az alkotmány államalkotó tényezőként ismeri el a nemzetiségeket.

Az alkotmány tervezete megszüntetné az önálló kisebbségi ombudsmani hivatal intézményét. Továbbá: kikerült az a kötelezettség, hogy az államnak biztosítania kell a kisebbségek kollektív részvételét a közéletben, ezzel a kisebbségi képviseleti rendszer egyik alkotmányos alapját veszítheti el. Hiányzik a kisebbségek parlamenti képviselethez való jogának deklarálása is.

A jelenlegi alkotmánnyal szemben a mostani tervezet radikális visszalépést jelent, a kisebbségi rendszer leépüléséhez vezethet – figyelmeztetett a kisebbségi jogok biztosa. Ha minden így marad, akkor határokon innen és túl is hiteltelenné válik Magyarország kisebbségpolitikája. Kállai Ernő reméli, hogy csak tévedésről van szó, és a kérdésben leginkább érintett kormánypárti politikusok – például Balog Zoltán, Semjén Zsolt és Szászfalvi László – lemondásukkal fenyegetőzve, két kézzel fognak dörömbölni a miniszterelnök ajtaján.

Időközben megérkeztek a tájékoztatóra a kisebbségek vezetői is, akik előzőleg Schmitt Pál köztársasági elnökkel találkoztak. A vártnál hosszabb egyeztetésen jelen volt a nemzetiségi ügyekért felelős Szászfalvi László államtitkár is. A kisebbségek abban bíznak, hogy a kormány orvosolni fogja problémáikat. Kállai Ernővel közösen tizenkét pontban foglalták össze elvárásaikat. Felháborodásukban tiltakozó levelet is fogalmaztak, amelyet számos hazai és nemzetközi fórumhoz elküldtek.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.