Sztrájk előtt a közmédiában?

Sztrájk előtti helyzet alakult ki, a közmédiumoknál működő tizenhárom szakszervezet egységesen kéri a munkáltatói jogokat gyakorló médiaszolgáltatási alaptól, hogy a március végén várható következő egyeztetésen kezdődjenek tárgyalások az elégséges szolgáltatások tartalmáról – nyilatkozta lapunknak Lázár András, a közmédiumok szakszervezeteinek ágazati elnöke.

Lázár mindezt azután mondta, hogy tárgyaltak a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap vezetőségével a jövő évi bérekről, a 16 százalékos adó bevezetése nyomán szükségessé vált kompenzációról. A szakszervezeti vezető közölte, a munkáltató még mindig nem tudott nyilatkozni a bérfejlesztés mértékéről, semmiféle ajánlata sincs, arra hivatkozva, hogy nincs üzleti terve. A szakszervezetek megállapodtak abban is, hogy elhívják a bér- és adómonitoring bizottság tagjait, nézzék meg, hogy az alapnál hogyan valósítják meg az OÉT ajánlásait. Lázár szerint nemcsak a bérekről nincs megállapodás, hanem a közmédiumok dolgozóinak jövője is bizonytalan, mert a tervezett és félig hivatalosan is bejelentett létszámleépítésekről az alap vezetői egyelőre nem hajlandóak tájékoztatást adni és egyeztetni. Szabó László, az alap kommunikációs igazgatója lapunknak úgy reagált a szakszervezetek nyilatkozatára, hogy az alap vezetőségének álláspontja szerint a bértárgyalások ugyan még folynak, de a megállapodások közelébe jutottak.

Az alap vezetése nem ítéli olyannak a helyzetet, amely indokolná a szakszervezetek sztrájkfenyegetését, de készen állnak erről is egyeztetni. Szabó László leszögezte, az átszervezések és esetleges elbocsátások tekintetében semmilyen olyan lépés nem történt, amelyről a szakszervezeteknek a törvény szerint tájékoztatást kellett volna adni. A jogszabályok előírásainak megfelelően a szakszervezeteknek már átadták a szervezeti és működési szabályzat módosításának tervezetét.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.