Európa nem szereti a szájzárat

A magyar médiatörvényt bíráló határozatot fogadott el az Európai Parlament Strasbourgban csütörtökön 316-264 arányban, 33 tartózkodás mellett.

A szavazás előtt rövid, de parázs vita robbant ki a nagy frakciók között. A néppárti Joseph Daul azt követelte, hogy a szocialisták, a liberálisok, a zöldek és az egyesült baloldaliak vonják vissza közös tervezetüket, hiszen a magyar kormány a bizottság kifogásai alapján megváltoztatta a szabályozást. Daul visszavonta a magyar kormányt és a médiatörvényt méltató néppárti határozattervezetet, de Hannes Swoboda szocialista frakcióvezető-helyettes leszögezte: bár a törvény szövege módosult, nem eléggé, az EBESZ és az Európa Tanács ajánlásai továbbra sem jelennek meg benne. Hozzátette: a sajtószabadság a demokrácia szent elve, s ebből nem engednek. A liberálisok szerint a vizsgálatba a bizottság alapjogi biztosát is be kellett volna vonni, s a Médiatanács összetételét is kifogásolták.

A romániai liberális Renate Weber azt mondta lapunknak, hogy az EP világos üzenetet küldött: a törvény a jelenlegi formájában is elfogadhatatlan, s bizonyosan a strasbourgi emberi jogi bíróságon vagy az EU bíróságán köt ki. A határozat nem kötelezi a magyar kormányt, de az unió soros elnökeként nem legyinthet az állásfoglalásra, már csak azért sem, mert a lisszaboni szerződés megnövelte az EP hatalmát.

– Kiderült: nem elegendő az a néhány módosítás, amelyet az Országgyűlés hétfőn elfogadott – mondta Tabajdi Csaba, az MSZP EP-delegációjának vezetője. Göncz Kinga, a szabadságjogi bizottság alelnöke kifejtette: az EP szerint olyan szabályozást kell kialakítani, hogy a kormány ne irányíthassa központilag se a közszolgálati médiát, se a médiahatóságot.

A fi deszes EP-delegáció közleményében viszont az írta, hogy „a hazug határozattal végleg kifulladt a baloldal lejárató kampánya”. „Képmutató és felelőtlen a magyar szocialisták magatartása, akik, míg Európában folyamatosan a médiatörvény és a magyar kormány ellen kampányolnak, addig Magyarországon az uniós kérésnek eleget tevő módosításokat leszavazták” –hangzik az állásfoglalás.

 

Szájer József (Fidesz) a frakció szavazását irányítja  az EP-ben
Szájer József (Fidesz) a frakció szavazását irányítja az EP-ben
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.