Papcsák is duplázott, de ő már visszafizette

Százötvenezer forintos pénzbüntetést kapott a Fidesz-frakciótól Zsiga Marcell, mert képviselőként és miskolci alpolgármesterként duplán vett fel költségtérítést. Információink szerint ugyanezt tette Papcsák Ferenc zuglói polgármester is, de ő februárban már visszafizette a jogtalanul felvett pénzt.

A Fidesz-frakció etikai bizottsága azért indított eljárás Zsiga Marcell ellen, mert képviselőként az Országgyűléstől, alpolgármesterként pedig Miskolc önkormányzatától is költségtérítést vett fel. Zsiga eddig a parlamenttől havi 760 ezer forint fizetést, Miskolctól pedig az 550 ezres tiszteletdíja mellé 20 százalékos költségátalányt (110 ezer forint) kapott. A képviselők jogállásáról szóló törvény azonban tiltja, hogy egy honatya egyszerre két helyről is költségtérítést vegyen fel. Ha valaki önkormányzati pozíciója után is kap költségtérítést, az összeget le kell vonni a parlamenti pótlékából.

A Fidesz-frakció közleménye szerint a képviselő „figyelmetlenséggel” magyarázta a történteket. Az etikai bizottság a bocsánatkérését elfogadta, de megengedhetetlennek tartja a figyelmetlenséget, ezért a 150 ezer forintos bírságon kívül írásbeli figyelmeztetésben is részesítette. A képviselő a jogellenesen felvett összeget visszafizeti, a 150 ezer forintot és további 100 ezret a Magyar Ökomenikus Szeretetszolgálatnak utal át.

Közben Papcsák Ferenc esetében is felmerült annak gyanúja, hogy duplán veszi fel a költségtérítést. Először a hvg.hu írt arról, hogy a volt elszámoltatási kormánybiztos az önkormányzattól is felveszi a 176 ezer forintos költségtérítését, és az Országgyűléstől is kapott 278 ezer forintos választókerületi pótlékot a csaknem félmilliós fizetése mellé. Zugló honlapja szerint a kerület első embere havi 587 250 forintért és ennek 30 százalékáért, vagyis 176 175 forintos költségtérítésért dolgozik. Vagyonbevallásában polgármesteri bérként ugyanakkor 763 425 forint szerepel, és semmilyen költségtérítés nincs feltüntetve. Ez azonban éppen kiteszi a polgármesteri fizetés és a költségtérítés együttes összegét.

Lapunk megnézte a képviselő vagyonnyilatkozatát, amely szerint, miközben 776 ezer forintos parlamenti tiszteletdíjra és választókerületi pótlékra lenne jogosult, saját bevallása szerint ebből 584 ezer forintot vesz fel. Ez tizenhatezer forinttal kevesebb még annál is, mintha a parlamenti pótlékából levonta volna a zuglói költségtérítést.

Papcsák Ferencet többször is kerestük, de nem értük el. A zuglói polgármesteri hivatalból származó információink szerint Papcsák február végén vette észre, hogy dupla költségtérítést vesz fel. Ekkor azonnal lemondott az egyik költségtérítéséről és egyösszegben visszafizette az addig jogtalanul felvett pénzt. A Fidesz-frakció etikai bizottsága ebben az ügyben a jövő héten hallgatja meg Papcsák Ferencet.

Papcsák Ferenc a Parlamentben
Papcsák Ferenc a Parlamentben
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.