Injekció a parkolóban

Áldatlan állapotok uralkodnak Pakson, a Deák Ferenc utcai rendelőintézetben, amelyben gyerek- és háziorvosok, védőnők, valamint fogorvosok dolgoznak.

 Az épület omladozik, a falak penészesek, ráadásul a kétszintes ház emeletére csak lépcsőn tudnak feljutni a betegek, s ez a feladat az idős vagy mozgáskorlátozott páciensek számára néha megoldhatatlan. Az egyik beteg – mivel nem tud felmenni a lépcsőn – nemegyszer a parkolóban kapja meg szokásos injekcióját a háziorvosától.

A Deák utcai, műemlék jellegű épület az önkormányzat tulajdona, s az ott dolgozó orvosok vállalkozóként látják el munkájukat. Mivel a ház orvosainak területellátási kötelezettségük van, az önkormányzat ingyen biztosítja számukra a rendelőket. Blazsek Balázs, Paks jegyzője elismerte, hogy a Deák utcai épület állapota siralmas. A jegyző elmondta, hogy a Duna-parti város négy éve adta át az önkormányzat új rendelőintézetét, s ezt az egymilliárd 200 millió forintért épített intézményt bővíteni akarják. A mintegy másfél milliárd forintos beruházás három éven belül megvalósul, s akkor legkésőbb 2014-ben odaköltözhetnek a Deák utcai épület orvosai. Emiatt a város nem látja értelmét, hogy pénzt fordítson a Deák utcai ingatlanra.

Németh Lídia, Tolna megye tiszti főorvosa elmondta, hogy az ÁNTSZ ismeri a város fejlesztési terveit, ezért a szolgálat nem gondol arra, hogy a Deák utcai épületet alkalmatlannak nyilvánítsa. Az akadálymentesítés jogszabályi határideje egyébként már a múlt év végén lejárt, ám az ÁNTSZ is úgy látja, értelmetlen egy ekkora munkába belefogni a néhány éven belül kiürítésre váró épületben. Ugyanakkor a tiszti főorvos nem fogadja el, hogy a betegek – ha nem sürgősségi ellátásról van szó, akkor – a parkolóban kapjanak kezelést, Németh Lídia szerint az említett esetben indokolt lett volna a nehezen mozgó páciens otthoni ellátása. A főorvos hozzátette, hogy mindezek miatt azonban eddig senki sem tett panaszt az ÁNTSZ-nél.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.