Rendet tesznek a budapesti temetőkben

Rendteremtésbe kezd a budapesti sírkertekben a temetkezési intézet, hadat üzenve a sírok környékén engedély nélkül ültetett fáknak, kihelyezett padoknak. Sokan felháborodtak, a társaság méltányosságot ígér.

A Budapesti Temetkezési Intézet (BTI) a tavalyi halottak napja óta kihelyezett hirdetményben hívja fel a figyelmet arra, hogy április elsejétől az összes fővárosi sírkertben kivágják a hozzátartozók által engedély nélkül ültetett, egy méternél magasabb fákat, bokrokat és cserjéket. Emellett eltávolítják a szintén engedély nélkül kihelyezett padokat vagy a sírhelyen túlnyúló kis kerítéseket. A munkakezdés temetőnként eltérhet, ennek ellenére érdemes betartani az eltávolításra szabott március 31-i határidőt. Ha valaki nem tesz eleget a felszólításnak, 30 ezer forintra is megbírságolhatják.

Mindez sokak számára ijesztő lehet, akik attól tartanak, lényegében kopasz, sivár temetői látkép lesz az „eredmény”. A méltatlankodók szerint kegyeletsértő, ha egy évekig, évtizedekig szeretettel gondozott növényt most egyszerűen kivágnak. Ezért átgondolt intézkedést kérnek, pláne, hogy a padok sok idős embernek nyújtanak segítséget.

A BTI ígéri, hogy körültekintően lát hozzá a 2000-ben született, ám eddig nem igazán alkalmazott fővárosi rendelet betartásához. Mivel egy évek óta halmozódó problémáról van szó, a temetői rendre a jövőben nagyobb figyelmet fog fordítani. A fokozatosság elvét betartva s a temetőirodákon teljes körű tájékoztatást adva, minden intézkedés előtt átvizsgálják a nyilvántartást: az engedélyezett növényeket és padokat a helyükön hagyják, így teljes tarolásról nincs szó. Kérésre 1590 forintos óradíjért a temető elvégzi a munkát.

A vállalat ígéri, nem fogja centiméterrel mérni a kiültetett dísznövényeket, és néhány centis túlnövés esetén visszavágni vagy kiirtani a sírok díszítésére is szolgáló örökzöldeket. Sokkal inkább olyan sírokról van szó, melyek ápolására nem fordítottak kellő figyelmet, emiatt a növények vagy a padok balesetveszélyt jelenthetnek, illetve a szomszédos sírok megközelítését, így mások kegyeleti jogának gyakorlását gátolhatják.

A gyakran elkorhadt padmaradványokat figyelemfelkeltő címkék elhelyezése után fogják elbontani, és egy raktárban őrzik, ha az érintett el akarná vinni. Padot egyébként – a közlekedés és a temetések akadálymentes lebonyolítása miatt – csak parcellaszélre engedélyeznek, ennek ellenére az egyes sírok előtt is vannak. Kérdésünkre a BTI megerősítette: ha a növény vagy valamely tárgy a jogszabálynak megfelel, méltányosságból, egyedileg megvizsgálva, lehetőség van az utólagos „fennmaradási engedély” megadására. Bírságolásra a lakóhely szerint illetékes önkormányzat jegyzője jogosult. A társaságnak ugyanakkor nincs is ilyen szándéka, remélve, hogy a problémás esetek többsége a temetőkben megoldódik.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.