Így kerülik ki Orbánék az adatvédelmi biztost

Annak ellenére nem jutott el minden, témájában érintett törvényjavaslat az adatvédelmi biztos asztalára, hogy erre törvényi kötelezettség áll fenn – tudta meg a Népszabadság. Az adatvédelmi biztos jogszabály-véleményezési gyakorlata az EU-irányelvből és az adatvédelmi törvényből fakadó kötelezettség. Parlamenti ciklusokon átívelő probléma, hogy a törvénytervezeteket a jogalkotó nem minden esetben küldi meg a biztosnak.

Az elmúlt évben hatvannál több olyan törvényt hirdettek ki, amely az adatkezelést, a közérdekű adatok és a közérdekből nyilvános adatok nyilvánosságát érintette. Jóri András véleményezési jogköre ezekre a területekre vonatkozik. Információink szerint tavaly negyvenhárom törvénytervezetet küldtek csak meg neki véleményezésre. További mintegy húsz esetben az adatvédelmi biztos a törvényalkotás figyelemmel kísérése során hivatalból eljárva vizsgált meg információs jogokat érintő törvényeket, észrevételeit és javaslatait az illetékes országgyűlési bizottság tudomására hozva. Jóri András asztalára azért nem jutnak el mindig a vonatkozó törvényjavaslatok, mert azokat egyéni képviselői indítványként adják be, így a kötelezettség kikerülhető.

Lapunk értesülései szerint a közelmúltban egyeztetés zajlott ez ügyben a Navracsics Tibor vezette Közigazgatási és Igazságügyi Minisztériummal. Az adatvédelmi biztos lapunknak nyilatkozva azt mondta: bízik benne, hogy ezentúl „zökkenőmentes lesz az együttműködés”. Ugyanakkor Jóri András idén januártól „jogszabálymonitoring-rendszert” vezetett be hivatalában, amelynek célja, hogy minden, az adatkezeléseket érintő jogszabályt figyelemmel kísérjen, és azon esetekben is véleményezzen, amikor azok tervezetként nem kerülnek a biztos elé.

Jóri András parlamenti esküje
Jóri András parlamenti esküje

Rétvári Bence, aKIM közigazgatási államtitkára lapunk megkeresésére azt mondta: nincs semmi tudatosság abban, hogy bizonyos javaslatok nem kerülnek a biztos asztalára, ráadásul Rétvári szerint az ombudsman számára az éves jelentésben biztosítva van a lehetőség, hogy mindenről elmondja a véleményét. „A jogszabályok rögzítik, hogy mit kell és mit nem kell egyeztetni. Az elmúlt húsz év adatait nézve a mostani ciklus arányai nem égbeszökőek” – tette hozzá az államtitkár.

Amióta a Fidesz–KDNP kétharmados többsége uralja a törvényalkotási folyamatokat, több mint százötven törvényjavaslatot fogadtak el, ezek közül közel ugyanannyi volt kormányzati, mint egyéni képviselői indítvány. Utóbbiak közül egyetlen olyan volt, amelyet nem kormánypárti politikus, hanem ellenzéki (Jobbik) nyújtott be. A legtöbb egyéni képviselői indítványt, amelyből elfogadott törvényjavaslat lett, Kósa Lajos és Rogán Antal nyújtott be. Míg a debreceni polgármester tizenhét, a belvárosi kerületvezető tizenhat dokumentumot jegyez. Négyen mindkettejük aláírása szerepel. Az egyéni javaslatok egyik lényege, hogy elfogadásukhoz nem szükséges előzetes társadalmi és érdekvédelmi egyeztetés.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.