Jön a pihenőkártya, megy az üdülési csekk?

Közeledik a szezon, de a balatoni turisztikai vállalkozók még mindig nem tudják, milyen jövőt szán a kormány az üdülési csekknek, s bevezetik-e még az idén a Széchenyi-pihenőkártyát.

A kormányzat tavaly nyáron jelentette be, hogy bevezeti a Széchenyi-pihenőkártyát, amely fokozatosan átveszi az üdülési csekk szerepét. A múlt év végén a Nemzetgazdasági Minisztérium turizmusért felelős helyettes államtitkára már arról beszélt, hogy a korábban tervezett 2012 helyett hamarabb, 2011-ben bevezetnék a korszerű, elektronikus kártyát, aminek egyik legfőbb előnye, hogy arról bármilyen összeg levonható, vagyis elkerülhető a csekkeknél gondot okozó kerekítés. Az akkori tervek szerint a kártya bevezetéséig eladott üdülési csekkek folyamatosan futnak majd ki a rendszerből.

Az év eleje óta azonban nagy a csend kártya- és csekkügyben. Ez pedig a szezon közeledtével jókora bizonytalanságot kelt – az üdülési csekknek jelentős forgalmat, bevételt köszönhető – balatoni vendéglátósok, szálláshelyadók körében. A cégek ugyanis nem akarnak lemaradni a pihenőkártyás kuncsaftokról, de a még beváltatlan csekkekről sem. Azt viszont ma sem tudják, mire készülhetnek: lesz-e egyáltalán kártya, marad-e a csekk? A tanácstalanságot csak fokozza az, hogy többen is úgy tapasztalják: „teljesen megállt az élet” az üdülési csekket kibocsátó Magyar Nemzeti Üdülési Alapítványnál. Szerintük legalábbis erre utal az, hogy csak a Balatonnál majd félszáz, országosan pedig 154 vendéglátóhely több mint egy éve szeretne üdülésicsekk-elfogadó hellyé válni, ám erre mind a mai napig nem kaptak engedélyt.

Egy balatonmáriafürdői étteremtulajdonos, Olti Szabolcs mindezt azzal egészítette ki: „Tavaly tavasszal nyújtottam be kérelmemet, hogy elfogadhassam a csekkeket, ami becsléseim szerint 20-30 százalékos forgalomnövekedést hozhatna, ám még csak válaszra sem méltattak”. A pihenőkártya bevezetése miatti bizonytalanság és az üdülési csekk körüli „aggasztó csend” nyomán több balatoni vállalkozó is a Kisoszhoz fordult, hogy segítsen tisztázni a helyzetet, kiderüljön, mire számíthatnak az idei szezonban.

– Sajnos egyelőre nem tudtunk segíteni, mert az üdülési alapítványtól és az illetékes minisztériumtól többszöri megkeresésünkre sem kaptunk érdemi választ. Pedig valóban sürget az idő, hiszen egyre közeledik a szezon – mondta Kertész Rezső, a Kisosz somogyi szervezetének ügyvezető társelnöke.

Az üdülési csekkekkel kapcsolatos problémát Bóka István, a Balaton Fejlesztési Tanács elnöke is ismeri, ám kérdésünkre nem tudta megmondani, hogy mi lehet az oka a vendéglátóhelyek „diszkriminálásának”.

Az okokról lapunknak a Magyar Nemzeti Üdülési Alapítványnál sem sikerült érdemi információt szereznie. Karácsony Mihály, a szervezet elnöke közölte: az alapítvány a kormányzati szándék alapján jelenleg átalakítás alatt áll, így a működés alapadatain túl nem áll módjában egyéb információt megosztania a nyilvánossággal. A kártya esetleges nyári bevezetését nem csak a megkérdezett vállalkozók tartják rossz döntésnek.

– A Széchenyi-pihenőkártya júliusi bevezetése a balatoni főszezon szempontjából már túl késő lenne – mondta kérdésünkre Bóka István, aki szerint legkésőbb májusban működőképessé kellene tenni az új rendszert ahhoz, hogy a munkáltatók megvásárolhassák a plasztikkártyát az alkalmazottaik részére, illetve a balatoni vállalkozások felkészülhessenek az új fizetőeszköz használatára.

Bóka István szerint a pihenőkártyával igénybe vehető szolgáltatások körét az üdülési csekkhez képest jelentősen szűkíteni kellene, jelenleg ugyanis olyasmiért is lehet üdülési csekkel fizetni, ami nem kapcsolódik szorosan a turizmushoz. A BFT-elnök ugyanakkor növelné azoknak a szállás- és vendéglátóhelyeknek a számát, amelyek a Széchenyi-pihenőkártya elfogadóhelyei lehetnének. Bóka szeretné elérni, hogy a jelenleg üdülési csekkeket beváltó helyek mindenféle külön adminisztráció nélkül automatikusan elfogadóhelyeivé válhassanak az új pihenőkártyának.

A bizonytalanság eloszlatásában nem segített a Nemzetgazdasági Minisztérium sem. A tárca megkeresésünkre csupán annyit válaszolt: „A kibocsátás és elfogadás feltételeit a tavasz folyamán dolgozza ki a minisztérium a közreműködőkkel, amely előreláthatólag 3-4 hónapot vesz igénybe”.

A Balatonnál majd félszáz vendéglátóhely szeretne üdülési csekk-elfogadó hellyé válni, erre eddig nem kaptak engedélyt
A Balatonnál majd félszáz vendéglátóhely szeretne üdülési csekk-elfogadó hellyé válni, erre eddig nem kaptak engedélyt
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.