Veszélyben a Kaposvári Egyetem

Drasztikus takarékossági intézkedéseket vezetnek be a Kaposvári Egyetemen: óraadó tanárokat bocsátanak el, és korlátozzák a fűtés-, valamint a villanyszolgáltatást. Az egyetem vezetése szerint az intézkedések ellenére is kétséges, működőképes maradhat-e az intézmény.

Szávai Ferenc, az egyetem rektora érdeklődésünkre közölte: a felsőoktatást sújtó elvonások részeként 380 millió forintot zárol a kormányzat intézményük normatív támogatásából. Ez az elvonás pedig –tette hozzá – olyan mértékű, amit egyszerűen nem tudnak kigazdálkodni. A rektor szerint az egyetem hétmilliárd forintos költségvetése is csak szűkösen fedezte a kiadásokat, az ötszázalékos elvonás így lehetetlen helyzetbe hozza az intézményt, ahol jelenleg háromezer hallgató tanul. Szávai Ferenc úgy fogalmazott: „A takarékossági intézkedésekkel nem spórolhatunk meg 380 millió forintot, így várhatóan néhány hónap múlva likviditási problémákkal kell szembesülnünk.”

A rektor kitért arra is, hogy a forrásmegvonásnak súlyos következményei lehetnek azoknál a projekteknél is, amelyekre korábban pályázaton nyertek pénzt. Példaként említette: jelentős pályázati támogatással, 900 millió forintért laboratóriumot alakítottak ki, amelynek azonban működtetése most veszélybe kerül az elvonás miatt. Ha viszont nem tudják legalább öt évigműködtetni a laboratóriumot, akkor vissza kell fizetniük az elnyert támogatást.

Az egyetemnek tavaly nyár óta rektora Szávai Ferenc, aki viharos procedúra nyomán nyerte el a tisztséget. Az egyetem előző rektora, Babinszky László egyedüliként pályázott a posztért 2010 tavaszán. A szenátus egyetlen szavazat különbséggel, de elutasította pályázatát. A sokakat meglepő döntésben szerepe volt annak: Repa Imre, az egyetem általános rektorhelyettese, a Somogy megyei kórház főigazgatója a pályázatról döntő szenátusi ülésen kritikával illette a rektort: azt mondta, az intézmény rossz anyagi helyzete miatt önállóságuk is veszélybe került. Heves viták bontakoztak ki a pályáztatásról is. Szávai Ferenc – aki akkor az egyetem társadalomtudományi tanszékét vezette – kijelentette: azért nem szállt harcba a rektori posztért, mert úgy tűnt, Babinszkyra szabták a pályázatot. A procedúrát megismételték, ekkor csak Szávai indult, meg is választották.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.