LMP-tisztújítás kódolt konfliktusokkal

Tisztújítást tart az LMP a hétvégén, az összes vezető testületbe új tagokat választanak. Az egyik legizgalmasabbnak a párt választmányának megújítása ígérkezik. Korábban ugyanis komoly konfliktusok voltak a testületben és a testülettel.

Az elmúlt hónapokban hárman is kiléptek a csoportból (Wildmann János, Sallai R. Benedek, Mező János), majd a parlamenti frakció egyik meghatározó politikusa, Scheiring Gábor is távozott a választmányból. A képviselő egy levélben mindezt azzal indokolta, hogy a testület nem akarta Tordai Bence választmányi szóvivőt és tagot a stratégiaalkotással foglalkozó bizottságba delegálni. Scheiring szerint ezzel a választmány búcsút intett a józan észnek, és a „törzsi logikát” elé helyezte a rátermettségnek. Arról lapunk már korábban beszámolt, hogy a választmánnyal kapcsolatos konfliktusok alapvetően politikai/elvi nézeteltérések voltak, de ezek olykor személyeskedésig is fajultak.

A választmányba eddig kollektíven választottak tagokat, vagyis a tizenhárom legtöbb voksot kapó jelölt jutott mandátumhoz. Talán ennek is volt köszönhető, hogy a bejutásért többszörös volt a túljelentkezés. Most azonban új rendszerben választják a tizenhárom tagot: hat regionális, hat funkcionárius delegált lesz, és egy hely a mindenkori frakcióvezetőé. A hat regionális tagról a régiók maguk döntenek, a jelölteknek legalább a delegáltak egyharmados többségét bírniuk kell. A funkcionárius tagoknál pedig továbbra is elég egy jelöltnek egy ajánlás.

A konfliktus azonban az új rendszerben is dekódolva van: a párt tagsága ugyanis a fővárosban erős, a vidéki régiókban igen szerény. Így viszont aránytalanságot szül majd, hogy egy-egy régió ugyanúgy egyetlen szavazattal bír majd a választmányban, mint például Budapest, ahol viszont a tagság több mint háromnegyede található. Úgy tudni, hogy több ismert frakciótag ezúttal nem indul a választmányi tagságért, így bizonyosan lesznek új arcok. Lapunk értesülései szerint a választmányi szóvivői posztokon is lesz váltás. Tordai Bence vélhetően marad, női szóvivőtársának (Csiba Katalin) helyére viszont állítólag egyelőre csak egy jelölt van, egy korábbi, pilis-budavidéki képviselőjelölt hölgy.

A frakcióvezetés mandátuma elméletileg a ciklus feléig tart, a képviselőcsoportban ekkor lehet majd tisztújítás. Schiffer András frakcióvezető támogatottsága a poszton azonban stabilnak mondható, így egyelőre fel sem merült a lecserélése. Szintén pozitív a megítélése Karácsony Gergely frakcióvezető-helyettesnek, aki várhatóan újra a választmány tagja lesz – korábban Scheiring Gábor helyére ült be a testületbe póttagként.

Új rendszerben választják meg az LMP választmányát
Új rendszerben választják meg az LMP választmányát
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.