Botka, Lázár - két jó barát

Megállapodást írt alá Botka László, Szeged és Lázár János, Hódmezővásárhely polgármestere a két várost összekötő villamos-vasútvonal megvalósításáról.

Naponta 80 buszjárat közlekedik a Szeged és Hódmezővásárhely közötti 22 kilométeres úton. Mindennap 3500 ember ingázik a két megyei jogú város között – ezek körülbelül fele személygépkocsin jár, de jó részük váltana, ha jobb lenne a tömegközlekedés. Német mintára, főtértől főtérig közlekedő TramTrain rendszert szeretne megvalósítani a két megyei jogú város. Ez a vasúti és a villamosközlekedés integrációját jelenti: a két város közt vasúti, a települések belterületén villamossínen közlekednének az utasokat szállító szerelvények.

Hódmezővásárhely önkormányzata 164,5 millió forintot nyert az Új Magyarország Fejlesztési Terv Közlekedés Operatív Programjának keretéből a részletes megvalósíthatósági tanulmány elkészítésére. A beruházás megvalósításának az is feltétele, hogy a két település között érvényes együttműködési megállapodás legyen – ezt írta alá tegnap a szegedi városházán Botka László (MSZP), Szeged és Lázár János (Fidesz), Hódmezővásárhely polgármestere.

Szeged és Hódmezővásárhely között megvan az alkalmas vasútvonal, amely óránként 100 kilométeres sebességet tesz lehetővé. Hódmezővásárhely belterületén kellene kiépíteni a villamossíneket, illetve Szeged-Rókus állomásnál az 1-es villamos vonalára történő csatlakozást. A teljes bekerülési költség a becslések szerint 8 és 13 milliárd forint között van. Az EU támogatja a közösségi közlekedés fejlesztését, Szegeden jelenleg is folyamatban van az elektronikus tömegközlekedés 30 milliárd forintos fejlesztése uniós támogatással – a Tram-Train program ehhez is kapcsolódhat majd. Botka László szerint a 2013 és 2020 közötti uniós költségvetési ciklusban lehetne pályázni a beruházás megvalósításának támogatására. Lázár János szerint a megvalósításra akár még 2014 előtt sor kerülhet, hiszen a közösségi közlekedés fejlesztésére megmaradt 709 milliárdos uniós keretből elnyerhető a szükséges összeg, ha Botka Lászlóval együtt latba vetik befolyásukat.

Botka László bejelentette: Szeged mint régióközpont Makóval is szeretne hasonló rendszert megvalósítani. Ennek érdekében Szeged is pályázott, és nyert 143,5 millió forintot a megvalósíthatósági tanulmányra.

A két polgármester együtt veti latba befolyását
A két polgármester együtt veti latba befolyását
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.