Kezdődik a leépítés: ezer ember is repülhet a közmédiumoktól

Hamarosan megkezdődnek az elbocsátások a közmédiumoknál, amit a munkáltatói jogokat gyakorló műsor-szolgáltatási alap vezérigazgatója jelentett be a csaknem háromezer dolgozónak írt levelében.

A közmédiumok csaknem háromezer dolgozója januártól került át a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alaphoz (MTVA), innentől kezdve ők szervezetileg már nem a korábbi anyaintézmény, hanem az alap dolgozói.

A Magyar Televízióban, a Duna TV-ben és a Magyar Rádióban kevesebb mint 50 dolgozó maradt a vezérigazgatókkal, ezek a csontvázintézmények műsort már nem gyártanak, csak kialakítják a csatornák profilját, és ehhez rendelik meg a különböző produkciókat a műsorszolgáltató alaptól. A közszolgálati médiumok közös hírcentrumát a Magyar Távirati Irodán belül hozták létre. Fazekas Csaba, az alap korábbi vezetője azt ígérte, az átalakuló rendszerben mindenkit továbbfoglalkoztatnak, de azt sem rejtette véka alá, hogy racionalizálások várhatóak.

Böröcz István, az alap nemrégiben kinevezett új vezetője szerdán levelet írt a háromezer dolgozónak, és ebben jelentette be, hogy a korábbi rendszer működésének áttekintése, a hibák és párhuzamosságok feltárása után elengedhetetlennek tartja a közmédiarendszer reformját és lényegében bejelenti a leépítések megindítását. Úgy fogalmaz: „az átalakítás első üteme lassan lezárul, a következő szakasz során a munkaszervezet átalakítása is megkezdődik. A tervek szerinti átszervezés ütemes végrehajtása következtében egyes munkakörök megszűnhetnek, ezért az elkövetkező hónapokban számolni kell azzal a lehetséges következménnyel, hogy a jelenlegi kollégák egy részétől kénytelenek leszünk megválni”.

A levél szerint azoknak, akik részt kívánnak venni a közmédia megújításában, munkát, megbecsülést és szakmai kihívásokat fognak kínálni. Igyekeznek segíteni azok elhelyezkedését is, akiknek a munkájára az MTVA-n belül már nem számítanak. Az alap vezetője a leépítés nagyságrendjéről, annak ütemezéséről nem árult el semmit. Lapunk információi szerint azonban vezetői körökben ezerfős leépítés szükségességéről beszélnek.

Konkrét ügyek említése nélkül Böröcz azt is tudatta a dolgozókkal: készen áll arra, hogy a közmédia rendszerében korábban nagy vihart kavart ügyekben fegyelmi eljárásokat indítson vagy jogi lépéseket tegyen. (Információink szerint ez főként a Duna TV előző vezetése által kötött egyes szerződésekre vonatkozik, több ügyben már a rendőrség nyomoz.)

A vezérigazgató a napokban megállapodott a közmédiumok vezetőivel arról is, hogy az MTV, a Duna TV és a Magyar Rádió vezérigazgatóságai a lehető legrövidebb időn belül az MTI Naphegy téri épületébe költöznek. Ezt a lépését azzal indokolta, hogy könnyíteni fogja a közmédiumok műsortervezési és megrendelési munkáját.

Információink szerint az MTV jelenlegi Kunigunda utcai székháza lesz a gyártási központ, az MTI Naphegy utcai központja pedig a vezérigazgatóságok székhelye. Úgy tudjuk, a Duna TV és a Magyar Rádió nagy értékű ingatlanjait értékesíthetik.

Két online újság vezetőjének adták ki az útját. Közös megegyezéssel távozik a HVG Online főszerkesztője és az Index főszerkesztő-helyettese – értesült a Népszabadság. Hirschler Richárdnak, a HVG Online vezetőjének még 2010 decemberében intettek búcsút, idén júniusi hatállyal.

Ennek egyik előzménye az volt, hogy Hirschler helyt adott Huth Gergely, a Magyar Hírlap főszerkesztő-helyettese publicisztikájának a hvg.hu-n, ami ellen belső levelezésben tiltakozott a lap, illetve az online kiadás több munkatársa (az írást azóta levették az oldalról). Tevan Imre esetében is közös megegyezés született, a döntést átszervezéssel indokolták – ezt az érintett megerősítette lapunknak. (Ny. M.)

Az MTV Kunigunda utcai épülete lesz a gyártási központ
Az MTV Kunigunda utcai épülete lesz a gyártási központ
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.