Petíció és tüntetés: a rendészeti terület dolgozói felháborodtak

A rendészeti területen működő szakszervezeteket egyértelműen megdöbbentette és felháborította a kormány bejelentése a hivatásos állományú rendvédelmi dolgozók korkedvezményes nyugdíjba vonulási lehetőségének eltörléséről.

A Széll Kálmán Terv őket érintő részeiről szólva a Belügyi és Rendvédelmi Dolgozók Szakszervezete – miként azt Bárdos Judit főtitkár lapunknak elmondta – a leghatározottabban tiltakozik az érdekképviseletekkel való előzetes egyeztetés nélkül elhatározott intézkedés bevezetése ellen. Felháborodásuknak adtak hangot amiatt is, hogy „a már nyugdíjba vonult hivatásosokat nyugdíjjogosultságuk utólagos felülvizsgálatával riogatják”.

Egy, a rendőröket, tűzoltókat és a rendvédelemi területen dolgozó más hivatásosokat is világszerte megillető jogot készül elvenni a kormány a rendészet hivatásos dolgozóitól – mutatott rá Pongó Géza, a Független Rendőrszakszervezet elnöke –, és ezzel az utolsó kedvezményünket is elvonnák, aminek beláthatatlan következményei lehetnek. Hogy pontosan milyen következményei lehetnek, arra Holecz Gábor, a Vám- és Pénzügyi Dolgozók Szakszervezetének elnöke a vámőrségnél az adóhatósággal történt integrációt megelőző elvándorlást hozta fel példaként, amikor is 507 pénzügyőr távozott a testülettől.

– A hivatásosok fegyveres szolgálatot látnak el, a kapott parancsot kötelesek végrehajtani, bármikor átvezényelhetők az ország másik végébe, irodából határszolgálatra küldhetők, újabban lehallgathatók, megbízhatósági ellenőrzés címén provokálhatják őket... S mit kapnak érte cserébe? Ha az utolsó kedvezményüket is elveszik, semmi nem tartja vissza a jövőben őket attól, hogy ha látnak valahol egy zsíros állást, a lábukkal mondanak majd véleményt a kedvezmények megvonásáról –mondta.

Az érdekképviseletek petíciót küldenek a kormányfőnek, és előkészítenek egy esetleges tömegdemonstrációt is. Felkai László, a Belügyminisztérium közigazgatási államtitkára péntekre összehívta a Belügyi Érdegyeztető Fórumot.

Nyugdíj Magyarországon ezentúl csak az a járandóság lehet, amelyet a nyugdíjkorhatárt betöltő munkavállalóknak biztosítunk. Ehhez meg kell szüntetni minden olyan jogcímet – a nők 40 éves munkaviszonya kivételével –, amely lehetővé teszi, hogy a törvény által előírt korhatár előtt munkaképes emberek nyugdíjba menjenek. Azon foglalkozási csoportok esetében, amelyek eddig előnyösebb nyugdíjazási szabályokat élveztek, új életpályamodelleket kell kialakítani. (Széll Kálmán Terv)

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.