Nem dolgozhat az év orvosa

– Kik ezek? Kiskirályok? Hogyan vehetik semmibe a magyar bíróság jogerős ítéletét? kérdezi elképedve tucatnyi betege gyűrűjében Fábián Ferenc onkológus főorvos, s a viszszafojtott idegességtől megremeg a hangja.

A debreceni Kenézy Kórház Kft. igazgatói irodájára vezető folyosó előtt áll, s azokkal a biztonsági őrökkel néz farkasszemet, akiket azért vezényeltek oda, hogy a 48 éves főorvost és fölháborodott betegeit ne engedjék be az igazgatóságra.

A 2009-ben rendkívüli felmondással elbocsátott Fábián Ferenc azért került ebbe a méltatlan helyzetbe, mert a bíróság jogerősen visszahelyezte ugyan osztályvezetői állásába, ám a Kenézy vezetése nem hagyta, hogy március 1-jén reggel nyolc órakor munkába álljon. Fábián Ferenc osztályvezetői megbízását 2009 áprilisában vonta viszsza a Kenézy vezetése, holott a kórházban eltöltött tizenhét éve alatt soha nem volt fegyelmije, nem kapott sem szóbeli, sem írásbeli figyelmeztetést, betegei pedig rajongtak érte. Az onkológiai osztályról átirányították a rendelőintézet röntgenlaborjába, de ezt nem fogadta el, ezért munkaügyi pert indított az intézmény ellen annak érdekében, hogy helyezzék vissza az állásába. Fábián –aki időközben a gyulai kórházban helyezkedett el onkológusként – tavaly szeptemberben első fokon, múlt hónapban pedig jogerősen is pert nyert a Kenézy ellen. A bíróság kimondta, hogy osztályvezetői állásába vissza kell helyezni, így fölmondta gyulai állását, s a múlt héten bejelentkezett a Kenézy vezetésénél meghallgatásra.

– Szerettem volna közölni Lampé Zsolt igazgatóval, hogy a jogerős bírósági ítélet alapján március 1-jén újra munkába állok, de nem fogadott – mondja Fábián. – Természetesen bementem az onkológiai osztályra is, s közöltem, hogy a munkaviszonyom újra él, de a dolgozók elég furcsán néztek rám, talán már tudták, amit én nem: hogy az állásomat nem fogom betölteni.

Hétfő reggel nyolc órakor ugyanis a főorvos – akit 2008-ban az év orvosának választottak – hiába ment be a munkahelyére, csak egy hivatalos irat várta, miszerint a státusza megszűnt, ezért elbocsátják állásából, s augusztusig töltheti ki felmentési idejét. Fábián olyanynyira nem számított erre, hogy március elsejére tucatnyi daganatos beteget rendelt be magához a Kenézybe, többek között olyanokat, akiknek sürgős beavatakozásra volna szükségük. Szerettem volna beszélni Lampé Zsolt igazgatóval, de a Kenézy vezetője sajtóreferense útján közölte: nem kívánnak nyilatkozni az ügyről, az onkológiai osztály munkája pedig zavartalan, így a tegnap megjelent betegeknek is fölajánlották, hogy ellátják őket. Kérdésemre, miszerint miért nem hajtották végre a bíróság ítéletét, a sajtós kijelentette: nem kívánnak nyilatkozni.

BeszédesebbekvoltakFábián betegei. Egy ötven év körüli, hajdúböszörményi asszony érdeklődésemre azt mondta: egy daganatos betegséggel küszködő ember számára nagyon fontos a megbízható orvos személye, s mivel ő maga ragaszkodik Fábián Ferenchez, nem akar máshoz járni kezelésre.

Elszánt Fábián Ferenc is: azt fontolgatja, hogy ha kell, karhatalmi segítséget kér az ítélet végrehajtatására.

Ha kell, Fábián Ferenc karhatalmi segítséget kér  A szerző felvétele
Ha kell, Fábián Ferenc karhatalmi segítséget kér A szerző felvétele
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.