Parázs vita: Heller kontra Fidesz az EP-ben

Telt ház várta a zöldek által jól beharangozott Heller Ágnest az Európai Parlament egyik konferenciatermében. Úgy látszik, a médiavita után már a magyar demokrácia állapotáról szóló fejtegetés hírére is sokan egybegyűlnek. A másfél órás program azonban magyar belpolitikai vitává vált, ahogy a jobbikos Morvai Krisztina után a fideszes képviselők is sorra kikérték maguknak Heller Ágnes téziseit, ám fellépésüket gyakorta értetlen fejcsóválás fogadta.

Nem a médiatörvénnyel kezdte előadását a magát filozófusként, liberális értelmiségiként aposztrofáló profeszszor, hanem azzal, hogy kétharmados többsége nyomán fülkeforradalmat hirdet a kormány, amely ennélfogva nem is lehet konzervatív. A jobboldali forradalom egyik lényeges eleme, hogy kriminalizálja az utóbbi húsz évet, az elődök tevékenységét. A fi lozófusok elleni támadás igazi célpontja is Heller szerint Magyar Bálint volt szabad demokrata oktatási miniszter. A kormány továbbá – folytatta az előadó – nem tanúsít önmérsékletet, nem törekszik az árkok betemetésére, sajátos központosító és centralizáló hatalomfelfogásából következően egy olyan „bábot” nevezett ki államfőnek, aki „nem ír és nem beszél jól magyarul”. (A fideszesek intervenciója nyomán Heller helyesbített, lehet, hogy Schmitt Pál jól beszél és ír, de munkatársi gárdája bizonyíthatóan nem.) Aztán sorolta az előadó tovább: visszamenőleges törvényalkotás a végkielégítések megadóztatására, ennek nyomán az Alkotmánybíróság jogkörének megnyirbálása, az alkotmány sorozatos módosítása, a magánnyugdíjpénztárak államosítása és végül a médiatörvény, amelyet Heller teljes egészében elutasít. A Médiatanács összetételét különösen hevesen bírálta, anomáliának nevezte.

A hozzászólók közül elsőként Morvai Krisztina támadt rá Hellerre, azt kérdezvén, hol volt, amikor a Gyurcsány-kormány a „békésen tüntető tömegre lövetett”, rengeteg embert megkínzott, amire a filozófusprofesszor azt válaszolta, hogy a jobbikos képviselő „fi kciókat terjeszt”. A fideszes Schöpfl in György szerint szó sincs kriminalizálásról, a jogállam működik, s megkérdezte: ha a fi lozófusok elleni eljárás tündérmese, ahogy Heller állítja, amit a jobboldali sajtó talált ki, nem volna-e jobb mégis egy olyan sajtótörvény, ami az ilyesmit megakadályozza? A feladott labdát azonban a zöldek frakciójának társelnöke, Daniel Cohn-Bendit azonnal védhetetlenül ütötte vissza: ha így gondolkoztak volna az Egyesült Államokban, a Watergate-ügy soha nem pattan ki. A szintén fideszes Hankiss Ágnes és Bagó Zoltán „igen szomorúan” hallgatta Hellert, aki szerintük elfogult, a tényeket elferdítő, az államfőt sértő nyilatkozatot tett. A kulturális bizottságba delegált Bagó még azt is felhánytorgatta, hogy Heller „nem él életvitelszerűen több mint harminc éveMagyarországon, ezért nem érti, mi zajlik”. Erre a megjegyzésre több nyugat-európai képviselő is a fejét fogta.

Az EP a jövő héten ismét szavazni készül a magyar médiatörvényről, s az a kis többség, amely már februárban kialakulni látszott a szocialisták, a liberálisok, a zöldek és az egyesült baloldal részvételével, több változtatást akar, mint amit a bizottság eddig kért.

A magyar parlament megkezdte a médiatörvények módosításának tárgyalását. A kormány az Európai Bizottsággal történt megállapodásnak megfelelően négy ponton változtatja meg a törvényt. A vitában az ellenzéki pártok közölték, még módosított formában sem támogatják a médiatörvényeket. Az MSZP és az LMP továbbra is kritikusnak tartja, hogy a Médiatanácsban csak a Fidesz jelöltje kaptak helyet. A módosításról várhatóan két héten belül szavaz a parlament. (B. I.)

Heller Ágnes
Heller Ágnes
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.