Bokros cáfol, és nem lép vissza

Bokros Lajos cáfolja, hogy ő bármilyen nyilatkozatot is aláírt volna, amelyben vállalja, hogy visszalép európai parlamenti mandátumától, ha ezt az MDF kéri.

Az ügy előzménye, hogy Makay Zsolt MDF-elnök február 19-én bejelentette: a párt országos választmányának több mint nyolcvan százaléka szerint Bokros Lajos méltatlan az európai parlamenti munkára, ezért arra kérték, március elsejével adja vissza mandátumát, ellenkező esetben „feliratkozik a mandátumtolvajok hoszszú listájára”. Bokros erre azt válaszolta, hogy nem lép vissza az euró pai parlamenti képviselőségtől. Leszögezte: a 2009-es euró pai parlamenti választásokon több mint százötvenezer szavazópolgár arra az MDF-re adta a voksát, amelynek listáját ő vezette, szerinte a választók legalább annyira az általa megtestesített programra és politikára szavaztak, mint általában magára az MDF-re.

Erre válaszul Viniczai Tibor, az MDF alelnöke vasárnap újságíróknak bemutatott egy olyan nyilatkozatot, amelyet Bokros aláírt, és Viniczai szerint ezzel vállalta a párt alapszabályában foglaltakat, miszerint ha őt az MDF visszalépésre kéri az EP-képviselőségétől, azt megteszi. A politikus közölte: jogászokkal még folynak az egyeztetések, azonban szavai szerint az erkölcsi kérdés Bokros számára az, hogy a magyar közéletben továbbra is egy hiteles politikus képét akarja mutatni magáról vagy sem.

Bokros titkársága Viniczai állításaira úgy reagált, az európai parlamenti választások előtt, pontosan két évvel ezelőtt aláírt nyilatkozatukban az MDF képviselőjelöltjei azt vállalták, hogy a későbbiekben aláírnak egy újabb nyilatkozatot, amelyben alávetik magukat a viszszalépésre vonatkozó esetleges felkérésnek. Ez utóbbi dokumentum azonban nem született meg, mert az MDF vezetői és az általuk megkérdezett jogászok megállapították, hogy egy ilyen nyilatkozat ellentétes lenne egyrészt a képviselők jogállásáról szóló törvénnyel, ami a szabad mandátum elvét rögzíti, másrészt az alkotmánnyal is. Nyilván ugyanezen ok vezérelte az MDF jelenlegi vezetését is, amikor a párt alapszabályából azóta törölte ezt a rendelkezést.

Erre az MDF is közleménynyel válaszolt: Bokros vagy nem tudja, mit írt alá, vagy nem mond igazat, amikor tagadja, hogy szignálta volna azt a dokumentumot, amelyben vállalta a visszalépését, ha erre a párt felszólítja.

A lapunk által megkérdezett választási szakértők azt mondták, a választójogi törvények szerint a parlamenti, európai parlamenti, önkormányzati képviselőknek, a polgármestereknek szabad mandátumuk van, tehát megválasztásuk után nem kötelesek „szót fogadni” pártjuknak, tehát nem kell pártjuk utasítása alapján szavazni, kérésre, felszólításra sem kötelesek mandátumukat visszaadni.

Bokros Lajos EP-képviselő, az MDF miniszterelnök-jelöltje a 2010-es kampányban
Bokros Lajos EP-képviselő, az MDF miniszterelnök-jelöltje a 2010-es kampányban
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.