Nem kapott sürgősséget a médiatörvény

A parlamenti frakciók március 15-ig terjeszthetik a T. Ház elé alkotmány normaszöveg-tervezetüket – az erről szóló Lázár János fideszes és Harrach Péter kereszténydemokrata frakcióvezető módosító javaslatát tegnap szavazta meg a kormánytöbbség. Ezzel lehetővé vált a Salamon-féle alkotmány-előkészítő bizottság által jegyzett koncepciótól való eltérés az ellenzéki pártok számára. Az MSZP és az LMP nem vesz részt az alkotmányozásban, a Jobbik viszont nyújt be módosításokat. Az Országgyűlés elfogadta azt a másik módosítást is, hogy Országgyűlés kétharmaddal fogadja el az új alkotmányt és a következőnek azt ne kelljen megerősítenie. Az ellenzéki módosításokat leszavazták, Gulyás Gergely (Fidesz), az új alkotmányt normaszövegező bizottság tagja lapunknak úgy fogalmazott: ezen javaslatoknak egy célja van, hogy ne szülessen új alkotmány.

Nem tudtak megállapodni a pártok a parlament házbizottságában, ezért nem tárgyalják olyan sürgősséggel a médiatörvény módosítását, mint ahogy azt a Fidesz szerette volna. Az eredeti forgatókönyv szerint már kedden lezavarták volna egyben az általános és a részletes vitát, és jövő hétfőre tervezték be a zárószavazást, vagyis szűk egy hetet hagytak volna a módosításokra. Az Orbán Viktor által korábban „ízigvérig európainak” mondott médiatörvény módosítására azért kényszerült a kormány, mert Neelie Kroes médiaügyekért felelős EU-biztos megállapította, hogy mégsem annyira európai – az EU audiovizuális irányelveinek legalábbis nem felel meg. A módosítás tartalmáról a közelmúltban állapodott meg az Európai Bizottság és a magyar kormány, így a benyújtott szöveg már valóban az irányelv fogalmait és előírásait ülteti át.

Napirend előtt Schiffer András (LMP) arról beszélt, hogy Magyarországnak szüksége van az elszámoltatásra. Véleménye szerint az igazi kérdés az, hogy ki fogja elszámoltatni az elszámoltatókat. Az ellenzéki politikus felhívta a figyelmet arra, hogy Esztergom önkormányzata 6,1 millió forintért rendelt főzőműsort Meggyes Tamás polgármester ideje alatt. Szólt Papcsák Ferenc Zugló polgármesterének szerződéseiről is. Mint mondta, a szerződések egyrészről „országos fideszes holdudvarhoz tartozó kifizetések”, másrészről korábbi helyi fideszes képviselők, valamint alföldi cégek részére történtek. Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter azt válaszolta: a jelenlegi kormány abban hisz, hogy tenni kell valamit a korrupció ellen. Véleménye szerint a korrupciós stratégia nem old meg semmit. A kormány azt tette, hogy többletköltségvetési juttatásokat adott a bíróságoknak és az ügyészségnek – tette hozzá.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.