Megegyezett Botkával a szegedi Fidesz: valamit valamiért

Nem lesz új választás Szegeden, mert a pénteki közgyűlésen megszavazták a város költségvetését. Bár ezt a vezető helyi politikusok tagadják, úgy tűnik, nem csak a büdzsé ügyében született megegyezés Botka László és a Fidesz között.

A Fidesz megmaradt módosító indítványaival együtt 26 igennel, 2 nemmel és 1 tartózkodással megszavazta a szegedi közgyűlés a város 2011. évi költségvetését. Ez azt jelenti, hogy nem lesz új választás, amire esetleg akkor kerülhetett volna sor, ha április végéig sem sikerül megegyezni a város költségvetéséről. Az idő előtti választás lehetőségét Botka László szocialista polgármester lebegtette meg több alkalommal a közelmúltban.

Nemcsak a költségvetési szavazás, hanem egyéb előterjesztések szavazatarányából is arra lehetett következtetni, hogy a polgármester megegyezett a Fidesz–KDNP-frakcióval, sőt bevonhatták az alkuba Keresztúri Farkas Csabát, a Jobbik képviselőjét is. A Fidesz–KDNP-frakció még a múlt szerdai egyeztetésen visszavonta költségvetési módosító indítványainak egy részét. A megmaradt módosítókat viszont az MSZP frakció is sorra megszavazta.

Botka László szerint a Fidesz által visszavont, a polgármester és a főjegyző által törvénysértőnek minősített tizenegy javaslat együttes értéke több, mint egymilliárd forint volt, az MSZP viszont csak mintegy 160 millió forintnyi módosító javaslatot fogadott el a Fidesz kezdeményezései közül. Póda Jenő fideszes gazdasági tanácsnok kérdésünkre azt felelte: nem mérhető összegszerűen, hogy kimenynyit engedett, mert például a tartalékba helyezés, vagyis egy összeg elköltésének felfüggesztése nem hasonlítható egy új alapba áthelyezett összeg elköltéséhez. A Fidesz–KDNP képviselői hátrányban voltak, mivel a polgármesteri hivatal egyes köztisztviselői utasítást kaptak, hogy ne működjenek érdemben együtt velük. Póda szerint nem voltak törvénysértőek a javaslataik, legfeljebb megfelelő adatok és hivatali háttér nélkül nem elég kidolgozottak. Azért engedtek, mert komolyan gondolják, hogy a város működését nem szabad elhúzódó költségvetési vitával veszélyeztetni, illetve a hivatal jelenlegi hozzáállását megismerve a jelen feltételek közt valódi vita nem alakulhatott volna ki. A költségvetést idén még többször fogja tárgyalni a közgyűlés, semmiről sem maradtunk le – tette hozzá Póda.

Meglepő módon elvéreztek a közgyűlési szavazáson azok az előterjesztések, amelyek a szervezeti és működési szabályzat (szmsz) módosításával Botka László jogait korlátozták volna kinevezési és vagyongazdálkodási kérdésekben. Botka ezeket a javaslatokat is törvénysértőnek minősítette, ugyanakkor kérdésünkre hangsúlyozta: ha átment volna a kezdeményezés, és az szmsz-ben korlátozzák a polgármester jogait, a rendeletet csak az Alkotmánybíróság változtathatta volna meg, esetleg évek múlva. A javaslatok azonban nem mentek át, mert bár a Fidesz–KDNP-frakció összes tagja megszavazta őket, a polgármestert minden lehetséges alkalommal élesen kritizáló jobbikos Keresztúri Farkas Csaba ezúttal meglepő módon tartózkodott. A Jobbik képviselője eddig az összes lényeges ügyben a Fidesz–KDNP-frakcióval szavazott – mostani tartózkodása Botka jogainak érintetlenül hagyását eredményezte.

A történtek ismeretében is kétségesnek tűnt, hogy a Fidesz–KDNP komolyan gondolná Mózes Ervin címzetes főjegyző leváltását, amelyet jogilag előkészítetlenül kezdeményeztek a pénteki közgyűlés kezdetén. A közgyűlés előtti napokban a Fidesz folyamatosan bírálta a jegyző tevékenységét. Felrótták neki, hogy az Állami Számvevőszék a jelentésében javasolta, hogy a polgármester adjon fegyelmit neki az ellenőrzési kötelessége elmulasztása miatt. Botka László a közgyűlésen arra utalt: az Alkotmánybíróság 2011. május 31-i hatállyal megszüntette a köztisztviselők indoklás nélküli kirúgását lehetővé tevő törvényt. A polgármester szerint ezért a városházi többség gyorsan meg akar szabadulni a jegyzőtől, illetve a május végi határidőig személyi változásokat akar az apparátusban. A közgyűlés elején Bohács Zsolt, a Fidesz–KDNP-frakció vezetője javaslatot tett, hogy vegyék fel a napirendre a jegyző azonnali leváltásáról szóló előterjesztését. Mózes Ervin azonban a javaslatot több okból is törvénysértőnek minősítette: egyrészt nem az érvényben lévő szervezeti és működési szabályzat szerint nyújtották be, másrészt, ha valakinek az állására pályázatot írnak ki, azt előtte 8 nappal hivatalosan értesíteni kell erről. A jogi és ügyrendi bizottság ülését követően Bohács visszavonta javaslatát, viszont közölte: rendkívüli közgyűlés összehívását kezdeményezik a jegyző leváltására. Ehhez képest hétfőn Botka László a Népszabadság tudósítójának úgy nyilatkozott: a Fidesz–KDNP-frakció még péntek este visszavonta a rendkívüli közgyűlés összehívására tett indítványát.

Bohács Zsolt országgyűlési képviselő, a Fidesz–KDNP szegedi frakcióvezetője a Népszabadság tudósítójának kijelentette: a költségvetés egyes pontjainak kölcsönös elfogadásán túlmenően nem kötöttek alkut Botka Lászlóval. A frakcióvezető véleménye szerint nem törvénysértő, hogy a közgyűlés a polgármester kinevezési és pénzügyi döntési jogköreinek egy részét a szakbizottságokhoz telepítse át – más kérdés, hogy ez a javaslatuk ezúttal nem kapta meg a többséget. Bohács Zsolt szerint nemcsak a polgármesterrel nem kötöttek alkut, hanem a Jobbik képviselőjével sincs koalíció: néha egyformán szavaznak, néha nem, de erről nem egyeztetnek. Bohács Zsolt közölte: nem tettek le Mózes Ervin leváltásáról.

Mózes Ervin és Botka László
Mózes Ervin és Botka László
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.