Szőcs Géza a „filozófusügyről”

„Magyarországon kettős értelmű kettős beszéd zajlik, kettős erkölcs, kettős mérce... én igyekszem semleges lenni. Érték- s minőségelvűvé kell tenni a kultúrát... Én a virágozzék száz virág elvét vallom.

Nem hiszem, hogy egy kultúrkampf csatamezejévé kéne változtatni az országot, bárki is van kormányon, bármilyen hosszú ideig” – nyilatkozta a hét végi Vasárnapi Híreknek Szőcs Géza. A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium kulturális államtitkára a „filozófusügy” kapcsán kiemelte: Heller Ágnest, Vajda Mihályt „olyan gondolkodónak tartom, akik jelentős szellemi teljesítményekkel gyarapították nemzetünk presztízsét, renoméját.

Nagyon nem örülök annak, hogy egy ilyen rutinvizsgálat, ami nem fejeződött be, olyan helyzetet eredményezhetett, amely alkalmas vezető értelmiségiek lejáratására, velük kapcsolatos előítéletek gerjesztésére, prejudikálásra... Sajnálom, hogy ez a vizsgálat túl korán hozott nyilvánosságra olyan tényeket, amelyeket csak egy összegző feldolgozásban és értelmezésben lett volna helyes a nagyközönség elé tárni. Elsietett lépés volt.”

Nemzetközi értelmiségi szervezet alakult Párizsban a tudományos életben politikai okokból megtámadott kutatók védelmére. A Chercheurs Sans Frontieres – Free Science (Kutatók határok nélkül – Szabad Tudomány) egyesület március 14-én a párizsi Odéon Színházban szolidaritási estet rendez a magyar filozófusok támogatására. Az est díszvendége Heller Ágnes lesz. (MTI)

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.