Salgótarjánban a polgármester élete különösen kedves

Miközben Salgótarján gyakorlatilag mezítláb, üres zsebbel rugaszkodott neki az idei évnek – a város közel másfél milliárd forintos működési hitelt görget maga előtt –, iskolabezárást terveznek és pedagógusokat bocsátanak el, addig a város fideszes polgármesterének csaknem hétszázezer forintos fizetése mellé havonta százharmincezer forint értékben pluszjuttatásként életbiztosítást kötöttek.

– Ha csak egy tanári állást is meg lehet menteni az életbiztosítás díjából, akkor erkölcstelen ezt a pénzt egy olyan polgármesterre költeni, aki országgyűlési képviselőként és városvezetőként több mint másfél millió forintot keres havonta – így summázták véleményüket az általunk megkérdezett salgótarjániak a fideszes Székyné Sztrémi Melindának, a nógrádi megyeszékhely első emberének megszavazott különleges juttatásról. A jobboldali többségű képviselő-testület a közelmúltban döntött arról hogy bezárnak három intézményt, a II. Rákóczi Ferenc és a Bóna Kovács Károly általános iskolát, valamint a Napsugár óvodát, és 8–10 százalékkal csökkentik idén az oktatásra szánt keretet. Ez az ellenzéki képviselők szerint legalább ötven tanár, asszisztens és más dolgozó elbocsátását jelenti.

A szülők korábban demonstráción tiltakoztak az iskolabezárások ellen, petíciót is átadtak a város vezetőinek, azt követelve: felelősen döntsenek a gyerekek jövőjéről, s ne bújjanak olyan kijelentések mögé, hogy „nem volt más lehetőség”, vagy hogy „szűkös a költségvetés”. – Ha nincs más lehetőség, akkor valószínűleg nem a megfelelő embereket választottuk képviselőinknek – írták a beadványban. Öt évvel ezelőtt, 2006-ban az akkori szocialista városvezetés kétszázmillió forintos működési hitellel adta át Salgótarjánt a Székyné Sztrémi Melinda irányította új, fideszes önkormányzatnak: a hiány az elmúlt fél évtizedben meghatszorozódott, a polgármestert tavaly újra megválasztották, most pedig már másfél milliárd forintos hiányt görgetünk magunk előtt – mondta Huszár Máté, a képviselő-testület MSZP-frakciójának helyettes vezetője. Közölte: általában az a szokásjog, hogy az ellenzék megszavazza a polgármester fi zetését és egyéb juttatásait, ám a luxusnak tűnő életbiztosítás most „kiverte náluk a biztosítékot”. Nemmel voksoltak. Már csak azért sem látták okát a különdíjazásnak, mert szavai szerint az elmúlt években Salgótarján egyáltalán nem fejlődött, az öblösüveggyár bezárt, új vállalkozások nem jelentkeztek, az egyetlen jelentősebb beruházás ebben az időszakban egy szökőkút megépítése volt.

Székyné Sztrémi Melinda saját honlapján az iskolabezárásokat azzal magyarázza, hogy a város intézményrendszerét hatvanezres lélekszámra tervezték annak idején, ma viszont már alig negyvenezren élnek Salgótarjánban, s az iskolák egy része ezért ötven–hatvan százalékos kihasználtsággal működik. „Érzelmek vezethetik a szülőket, adott esetben a pedagógusokat is, városvezetőként azonban felelősen, észérvek mentén kell döntenünk és a város egészében kell gondolkodnunk. Tudomásul kell venni, hogy ha csökken a gyermeklétszám, csökken a lakosságszám, akkor a szükségesnél sokkal nagyobb intézményhálózatot nem működtethetünk éveken keresztül” – fogalmazott. Szerettük volna az iskolabezárásokról és az életbiztosításáról megkérdezni Salgótarján polgármesterét, ám hivatalában azt a választ kaptuk: a város vezetője nem nyilatkozik. Munkatársai azzal érveltek a polgármester életbiztosítása mellett, hogy efféle konstrukciót más településeken is bevezettek, mert így egy esetleges végkielégítést nem az önkormányzati büdzséből, hanem a kötvény hozamából lehet majd fedezni.

Találomra megkérdeztük néhány Salgótarján méretű, illetve annál nagyobb városban, vajon kap-e az ottani polgármester efféle juttatást: Egerben, Szolnokon, Miskolcon és Debrecenben is azt a választ kaptuk, hogy nem jár életbiztosítás a városvezetőnek, s ennek bevezetése még ötlet szintjén sem merült fel.

Önkormányzatok részére meghirdetett úgynevezett „speciális” életbiztosítási ajánlatot több brókercég honlapján is találtunk. Általában azzal reklámozzák a szolgáltatást, hogy a polgármesteri tisztség ellátásának egyes kérdéseiről és az önkormányzati képviselők tiszteletdíjáról szóló, 1994-ben elfogadott törvény szerint azok a polgármesterek, akiket nem választanak meg újra, a havi fizetésük 3–6 szorosának megfelelő végkielégítésben részesülhetnek, s ezt az összeget gyakran nehezen teremtik elő az adott települések. Az életbiztosítás alapján azonban a kötvény lejártakor az adott időpontban érvényes biztosítási összeget kifizetik a kedvezményezettnek, az önkormányzatnak pedig így nem egyszerre kell előteremtenie a végkielégítés összegét a polgármester részére, hanem havi részletekben gyűjtik össze a szükséges pénzt. Amennyiben a polgármester ismét indul a választásokon és újraválasztják, úgy az önkormányzatra visszaszáll a biztosítási összeg – olvasható a „pénzügyi termék” ajánlásában.

A tüntetők úgy érzik, képviselőik nem őket képviselik
A tüntetők úgy érzik, képviselőik nem őket képviselik
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.