Nő a dobozdíj? Érzékeny csapás betegekre és gyógyszergyártókra

Fél tucat költségcsökkentő megoldás került a kormány elé csak a gyógyszerpiacot érintő megszorítócsomag részeként. A korábbi bejelentések a gyógyszerkasszán 100 milliárdos megtakarításról szóltak. Az egészségügyi kassza csaknem harmadát kitevő összeg elvonását a gazdasági tárca már az idén megkezdené és három év alatt hajtaná végre. Az egészségügyért felelős államtitkár viszont ragaszkodik ahhoz, hogy az idén egyetlen fillér se kerüljön ki az ágazatból.

A Népszabadság információi szerint a kormány által tervezett megszorítások a betegeket és a gyógyszergyártókat is érintenék. Így például a súlyos betegek elvben térítésmentes gyógyszereiért most fizetendő 300 forintos dobozdíjat 500 forintra emelnék. A betegeket sújtó intézkedések körülbelül 5–30 százalékkal növelhetik a gyógyszerfogyasztók kiadásait. A legkisebb költségnövekedésre a daganatos betegek számíthatnak.

A gyógyszerkassza másik „nagy forrásteremtő eszköze” a generikus készítmények árának csökkentése lehet.Magyarországon most a szabadalmi védettségüket elveszítő orvosságokmásolatainak áramesterségesen magas, csaknem anynyiba kerülnek, mint az eredeti szerek. Árban az ugyanolyan hatóanyagú, de generikus termékek nem egymással versenyeznek, hanem a még piacon lévő eredeti szerrel. Európa más országaiban, például Nagy-Britanniában a generikus orvosság ára az eredetinek legfeljebb a tizede. Információink szerint a kormány ezt a kedvezőtlen hazai gyakorlatot megváltoztatná és erősíteni kívánja az árversenyt. Szakértők szerint ezzel mintegy 30–40 milliárd forint nyerhető.

Úgy tudjuk, a csomag része a gyógyszertámogatásba való befogadási szabályok módosítása, valamint a gyártók extra terheinek növelése. Tavaly ilyen jogcímen mintegy 55 milliárd forintot fizettek be a gyógyszercégek az egészségbiztosítási kasszába, azaz az iparág jelenleg is termelői áron számolva a forgalom 8,7 százalékát állja. Ennek további srófolása a befektetéseik drasztikus csökkenését hozhatja magával. Pedig a sarc itt még nem ér véget: a kormányzati tervek szerint az orvoslátogatói díjat is emelnék. Tavaly e címen csaknem tízmilliárdot fizettek be a gyártók. A kormányzati gyógyszercsomagból e tétel néhány milliárd forintot hozhat.

Információink szerint a gyógyszercsomaggal kapcsolatos kormányzati vita nem zárult le a szombati kormányülésen. Az egészségügyért felelős államtitkár ugyanis makacsul ragaszkodik ahhoz, hogy az idei, amúgy is kicentizett ágazati költségvetéséből már ne vonjanak ki egyetlen fi llért sem. Az elmúlt hetekben meghirdetett kormányzati zárolás a területét már így is több mint négymilliárd forinttal érinti.

Ráadásul a most zajló országjárás fórumain Szócska Miklós azzal nyugtatja a forrást kérőket: ha a gyógyszerkasszát sikerül tartani, úgy 15 milliárd forint többlet juthat a természetbeni ellátásokra. Orvosságokra idén pont annyit költhet az E-Alap, mint tavaly, azaz körülbelül 350 milliárdot. (Ebből ötvenet már most is a gyártók állnak.) Csakhogy a gyógyszerkassza már most jobban fogy a tervezettnél. Eddig 6 milliárddal költöttek többet időarányosan, mint amenynyit kifizethettek volna. A betegek ugyanis minden gyógyszerárváltozással kapcsolatos hírre raktározni kezdenek. Tehát úgy néz ki, hogy a gyógyszerkassza megtartásához fűződő elképzeléseken ideje módosítani, és az egészségügy átalakítási terveihez egyéb források után nézni.

A keddi bejelentés elvben még növelheti is az egészségügy bevételeit, hiszen a kormány tízforintos extra adóval sújtaná a gyorséttermi ételeket, a chipseket és egyéb ropogtatnivalókat, az édességeket, valamint a cukrozott üdítőket. Információink szerint ezen termékeknek nemcsak az ára, de az áfakulcsa is módosulna.

A Népszabadság úgy tudja: a kedden ismertetésre kerülő kormányzati megszorítócsomag részeként mintegy 100 ezerrel csökkentenék a rokkantellátásban részesülők számát. Ezzel körülbelül 120 milliárdos összeget nyerhet a költségvetés. Tavaly összesen 646,1 milliárd forintot költött el az állam rokkantnyugdíjakra, ebből csaknem 300 milliárd volt a korhatár alattiak ellátása, ők átlagosan havi 70 ezer forintot kapnak az államtól. A korhatár alatti rokkantnyugdíjakon belül feltűnően nagy össze get fordítanak az úgynevezett harmadik csoportba tartozó, legkevésbé rokkantak ellátására. Az I-II. csoportba a legsúlyosabb betegeket sorolják, míg a III. csoportba tartoznak azok, akik rokkantak ugyan, de maradt hasznosítható munkaképességük. A kormányzat elsősorban őket szeretné visszaterelni a munkaerőpiacra.

A törvény nem csak védi, hamarosan különadóval is sújtja a kólát
A törvény nem csak védi, hamarosan különadóval is sújtja a kólát
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.