Pintér másfajta rendőrséget akart

Egyértelmű volt számunkra, hogy más típusú rendőrséget szeretnénk, más elvek, más értékek, más alapelvek mentén kívánjuk megszervezni és működtetni a testületet – mondta a rendőrség Teve utcai központjában tartott évértékelő állománygyűlés után Pintér Sándor, hozzátéve, az elmúlt fél év személycseréi mind ezt a célt szolgálták.

A belügyminiszter a Népszabadság információja szerint a zárt ajtók mögött sem foglalkozott lényegesen többet a múlttal, a rendőrség vezetői előtt az előző évnek az új kormány hivatalba lépését követő időszakát értékelte csak részletesebben.

Pintér Sándor belügyminiszter és Hatala József országos rendőrfőkapitány
Pintér Sándor belügyminiszter és Hatala József országos rendőrfőkapitány

Az első intézkedések, a borsodi rendteremtés, Pintér szavai szerint igen sok erőfeszítést és szervezőmunkát igényeltek, a vörösiszap-katasztrófa idején már sokkal gördülékenyebb volt a rendőri munka és az együttműködés is a különböző szervezetekkel, hatóságokkal. A belügyminiszter szerint az állomány és a vezetők is érzik és értik már az új elvárásokat.

A 2011-es feladatokról szólva Pintér úgy fogalmazott: a cél, hogy az ország megannyi kistelepülésének közbiztonsága, az ott élők biztonságérzete javuljon, a rendőrség reagálóképessége gyorsuljon. Emlékeztetett, hogy március 6-án 1800, frissen kiképzett fiatalt avatnak rendőrré a budapesti Hősök terén. Szolgálatba lépésükkel érezhetően nőhet számos településen a rendőri jelenlét. Kiemelt feladatként határozta meg a belügyminiszter a rendőrség számára a testület, illetve a testületen belül a parancsnokok tekintélyének helyreállítását, erősítését.

Mindennél fontosabb feladat azonban a Magyarország soros uniós elnökségével öszszefüggő rendőri feladatok hibátlan elvégzése. A magyar rendőrségnek 260 rendezvényt kell biztosítania, és – miként Pintér Sándor a rendőri vezetők előtt fogalmazott – itt nem lehet hibázni, „mert ha hibázunk, kiköszörülhetetlen csorbát ejtünk szakmai jó hírünkön”.

Hatala József altábornagy, országos rendőrfőkapitány emlékeztetett rá, hogy sikerült nullszaldósan zárni az elmúlt év gazdálkodását. Az elkövetkező feladatokról szólva Hatala a rendőrség önbecsülésének és a bajtársiasság szellemének helyreállítását nevezte a legfontosabbnak. Arra a kérdésre válaszolva, hogy „a semmisségi törvény elfogadása mennyiben befolyásolhatja a rendőrség önbecsülését”, Hatala úgy fogalmazott: „Nem lenne elegáns, ha a rendőrség véleményt mondana a parlament előtt zajló vitával kapcsolatban”. Hozzátette: ő mindig vigyázott, hogy ne keveredjen a politika területére, és arra is, hogy a rendőrség se keveredjen oda.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.